© Sauber

Nieuwsoverzicht

Rapport Sauber: geweldige inhaalslag met dank aan Ferrari-power

15 aug. 2018 07:00 René Oudman 0 reacties
De zomerstop is in volle gang en dus is het tijd om terug te kijken op de eerste seizoenshelft van 2018. Wie waren er sterk en wie vielen er bijzonder tegen? Racingnews365 pikt elke dag een team uit en beoordeelt zowel de stal, als haar coureurs. Vandaag in deel negen: Sauber

Sauber: 8

Vorig jaar gingen ze bijna ter ziele, dit jaar is Sauber weer springlevend. De stal uit het Zwitserse Hinwil maakt dankbaar gebruik van de door Ferrari onder de Alfa Romeo-naam geleverde diensten en scoort weer op reguliere basis. Met wonderkind Charles Leclerc achter het stuur van een van haar wagens is een plekje in het tweede kwalificatiesegment weer normaal geworden, af en toe zit er zelfs een positie bij de beste tien in het vat.

Achteraf gezien heeft Sauber er goed aan gedaan om een investeringsmaatschappij haar ding te laten doen: Longbow heeft met Frederic Vasseur de juiste persoon op de juiste plaats gezet. Het eerste feit dat de Fransman in zijn hoedanigheid als teambaas bewerkstelligde was het dumpen van Honda, wat een goede handeling was. Toro Rosso kan natuurlijk prima fungeren als proefkonijn, Sauber was misschien wel kopje onder gegaan als ze hadden samengewerkt met het nog altijd zoekende Honda.

De Ferrari-raketten die vanuit Maranello worden aangeleverd hebben er (mede) voor gezorgd dat Sauber weer, als vanouds, in de middenmoot rondrijdt. In de financiële jungle waarin de Formule 1 heden ten dage verkeert is het ontzettend knap te noemen dat Sauber haar hoofd boven water heeft gehouden en bovendien weer positief in het nieuws komt. Was de stal twee jaar geleden nog een toevluchtsoord voor rijkeluiszoontjes die Formule 1 wilden rijden, tegenwoordig is het een equipe waarvoor middenmoters graag hun kunsten zouden vertonen.

 • Beste resultaat: zesde (één keer)
 • Beste startplaats: achtste (één keer)
 • Aantal WK-punten: achttien

Charles Leclerc: 8

Vergeet Lewis Hamilton, vergeet Sebastian Vettel: Charles Leclerc is de ster van de eerste seizoenshelft. Goed, hij scoort niet het hoogste cijfer van het setje, maar dat heeft te maken met zijn moeizame start. In de eerste drie Grands Prix kwam het er nog niet uit. Vanaf het treffen in Baku laat Leclerc echter bij tijd en wijle prachtige resultaten noteren, de zesde plaats die hij in de Azerbeidzjaanse hoofdstad scoorde was absoluut het hoogtepunt.

Leclerc werd al naar Ferrari toegeschreven, maar de Monegask lijkt nog eventjes geduld te moeten hebben. Geen enkel probleem: de regerend Formule 2-kampioen krijgt bij Sauber de kans om zich te ontwikkelen en af en toe een foutje maken is nu nog toegestaan. Dat het niet altijd van een leien dakje kan gaan ondervond Leclerc op de Hockenheimring, desalniettemin blijven vooral de goede prestaties hangen. Een Sauber in Q3: wie had dat driekwart jaar geleden überhaupt voor mogelijk gehouden?

 • Beste resultaat: zesde (één keer)
 • Beste startplaats: achtste (één keer)
 • Aantal WK-punten: dertien

Marcus Ericsson: 6,5

Al jaren is Marcus Ericsson het lelijke eendje van de Formule 1-paddock. Bij Caterham presteerde hij niets bijzonders, bij Sauber moest hij het afleggen tegen Felipe Nasr en Pascal Wehrlein en ook dit jaar delft de Zweed wederom het onderspit. Toch moet gezegd worden dat Ericsson stappen heeft gezet, al draagt de sterker geworden Sauber daar natuurlijk ook aan bij. In de beginfase van het seizoen was Ericsson zelfs eventjes sneller dan Leclerc, maar de jonge Monegask wist snel orde op zaken te stellen.

Ericsson is absoluut niet de beste uitvinding sinds gesneden brood maar weet zich nog altijd staande te houden in de Formule 1, al zij het dankzij de juiste connecties. Het valt te bezien hoe lang Ericsson nog in de koningsklasse van de autosport rond mag hangen. Ferrari heeft een steeds grotere vinger in de pap bij Sauber en langs de zijlijn staat Antonio Giovinazzi te springen van ongeduld. Mocht Leclerc blijven, dan lijkt het na dit seizoen toch echt wel einde oefening voor Ericsson. Of weet de Zweed een konijn uit de hoge hoed te toveren? Voor zijn tomeloze inzet krijgt hij echter een goede voldoende.

 • Beste resultaat: negende (twee keer)
 • Beste startplaats: dertiende (één keer)
 • Aantal WK-punten: vijf

Reacties

Er ging iets mis bij het ophalen van de reacties... Kom op een later moment terug om de reacties te lezen.

Je bericht kon niet worden geplaatst. Probeer het nogmaals of log opnieuw in

De voordelen van een account:

 • Reageren op artikelen

 • Toegang tot exclusieve content

 • Win mooie prijzen met quizen en spellen

 • Profiteer van exclusieve voordelen