© McLaren F1

Nieuwsoverzicht

Rapport Stoffel Vandoorne: De harde leerschool van de F1

09 aug. 2017 17:10 Ruud Dimmers 0 reacties
De Formule 1 is toch net wat anders dan het GP2-kampioenschap, dat ondervindt Vandoorne dit seizoen. Zijn eerste volledige F1-seizoen valt vooralsnog tegen. In de nukkige McLaren-Honda en met Fernando Alonso als teamgenoot is het soms ook lastig om te schitteren.

Stoffel Vandoorne kan hooggespannen verwachtingen nog niet waarmaken

Wat doet ervaring met een Formule 1 coureur? Het grote voorbeeld daarvan zijn Alonso en Vandoorne. De Belg is een van de grootste talenten en heeft een prachtig CV, maar is pas bezig aan zijn eerste seizoen. De ervaren Alonso troeft zijn teamgenoot nog op alle vlakken af. 

© McLaren F1

De hoogtepunten

Het Grand Prix weekend in Monaco liet Stoffel Vandoorne voor het eerst dit jaar zijn talent zien, maar ook zijn grilligheid. Een mooie kwalificatie werd in Q3 om zeep geholpen door een crash. Het team vergaf het hem.

De laatste GP-weekenden komt Vandoorne steeds beter op stoom. Hij wordt en rijdt wat brutaler, vindt zijn eigen weg binnen het team van McLaren en laat zich op de baan niet meer zo snel aftroeven. Het juk van de Formule 1 lijkt langzaam van hem af te vallen. Zijn eerste WK-punt in Hongarije betekende een grote opluchting voor hem.

De dieptepunten

Eigenlijk had iedereen er meer van verwacht. Stoffel zelf, McLaren, de analisten, maar ook Alonso. Vandoorne staat te boek als een van de megatalenten, een van de sterren voor de toekomst. McLaren heeft jaren aan voorbereiding gestopt in dit 'project'.

Op een aantal momenten liet Vandoorne zien dat hij nog erg moet wennen aan de F1. In de GP van Spanje crashte hij met Felipe en in Monaco maakte hij twee keer kennis met de muur.

Oordeel

Vandoorne laat zien dat Fernando Alonso nog altijd een van de beste drie coureurs is. Als nieuwkomer is het moeilijk om net die extra paar tienden te vinden, die de ervaren Spanjaard wel weet te vinden. De ontwikkeling van de laatste races is hoopgevend. Het is zaak voor Stoffel dat hij zijn eigen pad bewandelt binnen McLaren, de auto naar zijn eigen wensen af leert stellen, vertrouwen krijgt en zijn positie tijdens de races tot het uiterste durft te verdedigen.

Cijfer 5,5

Reacties

Er ging iets mis bij het ophalen van de reacties... Kom op een later moment terug om de reacties te lezen.

Je bericht kon niet worden geplaatst. Probeer het nogmaals of log opnieuw in

De voordelen van een account:

  • Reageren op artikelen

  • Toegang tot exclusieve content

  • Win mooie prijzen met quizen en spellen

  • Profiteer van exclusieve voordelen