Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Alexander Albon

Red Bull- of Mercedes-droomtransfer lijkt in duigen te vallen voor Albon

De vertwijfeling in de ogen van Alex Albon sprak boekdelen. Vlak na de presentatie van de nieuwe Williams FW46 kreeg hij veel vragen over zijn toekomst, maar wat moet je zeggen als teambaas James Vowles net heeft gesteld dat je tot eind 2025 vastligt? Een droomtransfer naar Red Bull of Mercedes dreigt voorlopig in het water te vallen.

James Vowles dropte een groot bommetje in de mediasessie na de Williams-launch: "Alex Albon heeft een contract tot eind 2025. Dat heb ik nog niet hardop gezegd, omdat ik daar het nut niet van inzie. Alles wat je dus leest over Albon is speculatie. Ik heb ook vaak hardop gezegd dat we bij Williams een omgeving willen creëren waar iemand van het kaliber Albon thuishoort."

Het was een reactie op de recente speculaties rond Albon. De sensationele Ferrari-overstap van Lewis Hamilton opende heel wat deuren voor gewilde coureurs, want er komt nu gegarandeerd een interessant stoeltje bij Mercedes vrij. En laat Albon één van de belangrijkste coureurs op de transfermarkt zijn, toch? De coureur presteert de afgelopen periode fantastisch en wordt hier en daar aan Mercedes en Red Bull gelinkt.

De uitlatingen van Vowles laten echter zien dat Williams Albon niet kwijt wil raken. De Britse teambaas gaf begin 2023 na zijn aanstelling al aan dat hij Williams weer helemaal wil opbouwen en voegde daaraan toe dat hij pas tevreden is als het team uit Grove weer om titels strijdt. Dan heb je ook een goede coureur nodig die het team de gewenste successen kan schenken. Voor Vowles is Albon de ideale kopman. Misschien dat de teambaas daarom wel de lengte van zijn contract geheimhield.

Albon twijfelt

Albon stond na Vowles de media te woord en was een stuk minder stellig over zijn toekomst. De coureur woog zeer zorgvuldig zijn woorden af - hij bleef bijvoorbeeld lange tijd stil toen hij de vraag kreeg of hij in 2025 bij Williams rijdt -, maar gaf toch wel een signaal af. "We gaan het zien. De tijd zal het uitwijzen. Mijn focus ligt op 2024, laten we het daar op houden. Het belangrijkste is dat je je richting 2025 ontwikkelt. Realistisch gezien wil ik bij het team blijven. Als Williams in de positie komt waar ik wil dat ze staan, hebben we het over een contract voor de lange termijn. Het is alles of niets, zo kijk ik er naar."

En zo komt Albon in een spagaat terecht. Als Williams haar opmars voortzet, kan het zeer aantrekkelijk zijn om langdurig bij het team te blijven. Aan de andere kant droomt Albon ook van overwinningen en titels en vindt hij zelf dat hij nu zijn piek nadert. Daarom is het lastig om een kans bij Mercedes of Red Bull naast je neer te leggen. Het is dan ook vrij logisch dat Albon geen stellige positie inneemt. Hij zal de prestaties van de nieuwe Williams willen afwachten alvorens hij een beslissing neemt.

Gaan Williams en Vowles voor een potentiële transfer liggen? Dat ligt uiteraard aan de situatie. Vowles heeft een verleden bij Mercedes, waardoor het aannemelijk is dat Albon op den duur een vrijgeleide kan krijgen als Toto Wolff bij zijn voormalige collega aanklopt. Even goed overleggen en een deal lijkt mogelijk te zijn.

Tenzij Williams een raket heeft gebouwd, natuurlijk. In dat geval heeft Vowles een poot om op te staan en kan hij Albon aan zijn contract houden. Albon stelde dat het voor Williams realistisch is om in 2026 of 2027 om podiumplaatsen te strijden. Als de eerste signalen er dit jaar zijn, kan Albon zijn piek bereiken met een team dat de top wil gaan bestormen. Williams lijkt in ieder geval weer over de juiste middelen te beschikken om goed met de reglementswijzigingen van 2026 om te gaan.

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

			© RN365/Michael Potts
	© RN365/Michael Potts

Wat gaat Albon doen?

Voorlopig lijkt het er echter op dat Albon een mooi aanbod van een topteam niet af wil slaan. De coureur gaf toe dat er naar zijn diensten gehengeld wordt en weet dat Williams op korte termijn nog geen topteam gaat worden. Albon hoopte dat hij dit jaar Alpine kan uitdagen en temperde zo de verwachtingen rond het team.

Hij heeft de touwtjes alleen niet in handen nu hij tot eind 2025 vastligt. Contracten zitten tegenwoordig vol clausules, maar beloftes over zeges zullen er vast niet in staan. Voor Albon is het te hopen dat Vowles meewerkt als Mercedes en Red Bull daadwerkelijk aankloppen. Het is alleen niet uitgesloten dat hij dé kans aan zijn neus voorbij ziet gaan. Vowles heeft een duidelijke visie waar Albon een hoofdrol in speelt. Bovendien weet de slimme teambaas hoe hij het spelletje moet spelen. Een toptransfer is dus nog verre van zeker...

Verstappen is dit weekend de grote favoriet voor de winst in Italië! Als hij de race wint betaalt Unibet maar liefst 30 keer jouw inzet uit!

Voorwaarden van toepassing, alleen geldig voor nieuwe spelers van 24 jaar en ouder. Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+

Win 30 keer jouw inzet!

Praat mee!

Viaplay
x
Live Derde vrije training Formule 1 GP Emilia-Romagna 2024