Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Red Bull de topfavoriet: "Alles wijst op echte problemen voor Mercedes"

Menig F1-expert heeft zich al over de vraag gebogen na afloop van de testdagen: wordt het Mercedes, of wordt het Red Bull dat aan het einde van het jaar met de titel naar huis gaat. F1-presentator, commentator en analist Will Buxton denkt na het bijwonen van de testdagen toch echt dat het Red Bull moet zijn.

Al enkele jaren is voormalig autocoureur Will Buxton werkzaam voor de Formule 1 als journalist en analist. De Brit was in de paddock aanwezig tijdens de testdagen in Bahrein, sprak met meerdere mensen en zag alle wagens in actie op het asfalt. Volgens hem is er aan de hand van de testdagen maar een logische conclusie: Mercedes is dit jaar niet de favoriet, zo vertelt hij op zijn YouTube-kanaal. "Mercedes schat ik momenteel in als tweede snelste. Als je naar de testdagen kijkt, zou je ze misschien zelfs nog lager kunnen plaatsen in de rangschikking dan teams als bijvoorbeeld McLaren. Die hadden drie perfecte dagen, maar Mercedes is echt niet vergeten hoe ze races en titels moeten winnen hoor. Het zou dan ook onlogisch zijn om het team lager in te schatten dan het tweede snelste team. Sommigen zeggen zelfs dat ze nog steeds eerste moeten staan op de lijst." Maar daar is Buxton het dus absoluut niet mee eens. "Maar wat ik heb gezien, begrepen en gehoord zijn de problemen die ze hebben echt. De betrouwbaarheid was een probleem tijdens de testdagen, maar niet alleen dat zorgde voor kopzorgen. Zodra de W12 op de baan was zag deze er niet uit als een geheel. Hij was instabiel en geen enkele coureur zag er comfortabel uit, Hamilton leek zelfs het meest oncomfortabel." Buxton steekt het op de nieuwe regels die dit jaar in zijn gegaan, waardoor de teams hun vloer en diffuser verplicht aan moesten pakken. De ontwerpfilosofie van Mercedes, de lage rake, is daarbij niet in het voordeel. "Om de nieuwe regels omtrent de vloer van de wagen optimaal te laten werken, moet je de rijhoogte aan de achterkant verhogen. Je moet een hoge rake hebben, maar dat is Mercedes niet gewend." "Dat zorgt voor hoofdbrekens, maar iedereen verwacht natuurlijk dat ze dat snel op zullen lossen, want het is nou eenmaal Mercedes", oordeelt de presentator. "Als ze echter een pad in moeten gaan slaan dat ze de afgelopen jaren juist opzettelijk niet zijn ingeslagen, dan gaat het tijd kosten. Ik geloof niet dat het allemaal gespeeld is. De zorgen zijn echt. Laat er geen twijfel over mogelijk zijn: ze zullen snel zijn en strijden om de titel, maar favoriet zijn ze voor mij niet." Artikel gaat verder onder de afbeelding .

Bij Red Bull waren de kopzorgen in Bahrein niet aanwezig. Integendeel, alles liep op rolletjes bij het team van Max Verstappen en Sergio Perez. Op het favorietenlijstje van Buxton staat de Oostenrijkse renstal dan ook met stip op nummer één. "De Red Bull-bolide zag er vanaf de eerste meter fenomenaal uit." "De coureurs hadden zoveel vertrouwen in de wagen. Tijdens het remmen, in de langzame en in de snelle bochten. De wagen kwam zo sterk uit de pitbox, zoiets heb ik de laatste jaren niet gezien. Het ziet er gewoon sensationeel uit. Ze waren erg constant tijdens de lange runs en tijdens de korte runs stonden ze constant bovenaan. De auto ziet er gewoon geweldig uit", zo luidt zijn oordeel. Daarnaast zijn er nog andere factoren die dit jaar allemaal perfect samen lijken te komen voor Red Bull. "De Honda-motor voor 2021 is de beste motor die ze ooit hebben geproduceerd. Het zou op dit moment zomaar eens de beste motor in de sport kunnen zijn, maar dat weten we pas na een paar races zeker." "De RB16B heeft geen aerodynamische problemen meer zoals haar voorgangers dat wel hadden", vervolgt hij. "Ik zie geen enkel negatief aspect aan de auto. Kersvers Red Bull-coureur Perez is snel ingeburgerd en zag er bovendien ook snel uit, hij kon zich met Max Verstappen meten! Al met al ziet Red Bull er beter uit dan ooit en voor mij zijn ze dan ook de absolute titelfavoriet voor 2021."

Viaplay
x
LIVE Reacties na derde tijd Verstappen in eerste vrije training GP China