Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site (Plus)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Premium)
  • En nog veel meer…
Ontdek de mogelijkheden
Red Bull Racing

Red Bull deed Ricciardo een opvallende Verstappen-belofte: "Wie heeft daar mee ingestemd?"

Het vertrek van Daniel Ricciardo bij Red Bull eind 2018 maakte de tongen los. De Australiër zat niet lekker in zijn vel naast Max Verstappen. Teambaas Christian Horner doet een boekje open.

Verstappen Ricciardo Brazil
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages
Voor de komst van Max Verstappen was Daniel Ricciardo de man bij Red Bull, zeker na het vertrek van Sebastian Vettel naar Ferrari. In 2016 kwam de Nederlander echter bij het team en werd Ricciardo langzaam maar zeker, beetje bij beetje naar de achtergrond geduwd.

In 2018 hakte hij de knoop door en besloot hij om per 2019 naar Renault te verkassen. Daar reed hij twee jaar in het middenveld rond, net als hij bij McLaren deed in 2021 en 2022. Bij de Britse formatie ging het zo slecht, dat Ricciardo zelfs een jaar voordat zijn contract af zou lopen op straat werd gezet.

Hij keerde weer terug bij Red Bull, waar hij in genade werd aangenomen. In eerste instantie als test- en reservecoureur, maar inmiddels zit hij in het AlphaTauri-zitje naast Yuki Tsunoda, waar hij de tegenvallende Nyck de Vries per juli verving.

Volgens teambaas Horner is Ricciardo op een manier vergelijkbaar met Sergio Perez. "Hij heeft net als Checo vertrouwen nodig. Als hij goed in zijn vel zit, is hij een van de snelste coureurs op de Formule 1-grid. Toen hij Red Bull-junior was, stak hij er echt bovenuit. Zo smooth, net alsof Roger Federer achter het stuur zat", vertelt hij in de eff won with DRS podcast.

"Toen hij bij Red Bull kwam verwachtten we niets van hem, maar hij gaf Sebastian Vettel billenkoek! Hij won drie races in 2014, terwijl we toen allesbehalve de beste motor hadden. Vettel won dat jaar geen enkele race! Bij Renault en McLaren heeft hij ook veel mooie races gereden, maar hij heeft vertrouwen nodig, moet liefde krijgen en zich comfortabel voelen in de omgeving waar hij rijdt."
			© Red Bull Content Pool
	© Red Bull Content Pool

Verstappen drijft Ricciardo naar de uitgang

Ricciardo was even de nieuwe Red Bull-held, maar toen kwam Max Verstappen in 2016 naar het team. De Nederlander won pardoes zijn eerste race en de rest is geschiedenis. Door de jaren heen merkte Ricciardo dat niet hij maar Max de grote man aan het worden was bij de renstal.

Horner vertelt. "Het was duidelijk dat Max eraan kwam. Je zag het ruwe talent, hij moest alleen wat gepolijst worden. In 2018 gaven we Max aan het begin van het jaar een nieuw contract, om hem voor de toekomst vast te leggen. Ik herinner me dat Daniel daar niet blij mee was. Hij wilde niet de ondersteunende rol spelen. Opeens merkte je dat er van alles in zijn oor werd gefluisterd."

De teambaas van Red Bull vroeg eigenaar Dietrich Mateschitz om samen met de ontevreden Daniel om tafel te gaan zitten. "Natuurlijk ging het ook om geld. Ik sprak met Mateschitz en vroeg hem of hij Daniel wat 'liefde' wilde geven. Marko was natuurlijk erg pro Max, maar als er een balans kon worden gevonden, we konden laten weten dat we Daniel ook nog steeds wilden, dat we geen problemen hadden, dan was dat mooi."

"Ze spraken een uur lang samen en kwamen met een grote glimlach naar buiten. Ik vroeg Mateschitz wat hij overeen was gekomen met Daniel, waarna hij me vertelde dat hij had gezegd dat we hem hetzelfde salaris als Max zouden geven."

Horner lacht. "Ik vroeg hem of hij wist hoeveel Max verdiende. Nee, dat wist hij niet, dus ik vertelde hem hem. Hij zei 'wie de fuck heeft daar mee ingestemd?!'. Dat is veel geld! 'Jij, Dietrich!'. Maar nee, Mateschitz vond Ricciardo een geweldige gast en zei dat we hem hetzelfde moesten geven. Dat ging om een deal voor twee jaar."

Uiteindelijk besloot Ricciardo naar Renault te gaan. "Een geweldige gast, Daniel, maar hij kreeg heel slecht advies in die periode. Iedereen verpest het wel eens, maar hij heeft ingezien dat hij een fout heeft gemaakt. Hij zag dat Max groeide en realiseerde zich destijds waarschijnlijk niet hoe goed Max zou gaan worden", zo sluit Horner af.

Het F1-seizoen is afgelopen, maar RacingNews365 gaat volle bak door. Op 13 december kan jij aanwezig zijn bij ons live event. Een toffe F1-avond met een live F1-podcast met Tom Coronel, Ruud Dimmers en host Joris Mosterdijk! Tevens ga jij gaat ook zelf racen in een simulator! Ben je een echte kenner? Dat mag je bewijzen in de pubquiz, met toffe prijzen!

Kortom, het ideale avondje uit!

Bestel snel jouw tickets op=op
Forbidden

Weddenschappen Max Verstappen

Unibet
Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+. Unibet Unibet

22 reacties

Viaplay

Unibet
x
Verrast Newey onthult de sleutel tot het Red Bull-succes