Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Red Bull dreigt met vertrek uit Formule 1 en overstap naar WEC

Volgens Red Bull-adviseur Dr. Helmut Marko is het nog allerminst zeker dat Red Bull en Honda in 2021 nog actief zijn in de Formule 1. Het ontbreken van nieuwe reglementen zorgt voor veel onduidelijkheid.

Het huidige Concorde Agreement, waarin de commerciële en sportieve regels van de F1 opgenomen zijn, loopt aan het einde van 2020 af. Ondanks dat Liberty Media de afgelopen twee seizoenen veelvuldig met de teams vergaderde, zijn er nog altijd geen nieuwe regels. Dr. Helmut Marko van Red Bull laat er geen onduidelijkheid over bestaan: er moet iets veranderen, anders is de toekomst van het team van Max Verstappen in de Formule 1 niet gegarandeerd.

"We hebben een contract met de F1 tot het einde van 2020. Zo lang er geen duidelijkheid is over de nieuwe F1-motoren en het nieuwe Concorde Agreement, nemen zowel Red Bull als Honda geen besluit", laat Marko in gesprek met Motorsport-Total weten. Marko voert de druk op Liberty Media direct op: "Een ding is duidelijk, we willen niet dat net als in het verleden wij ideeën aandragen en er beloftes worden gedaan die niet nagekomen worden." De afgelopen jaren was Red Bull op zoek naar goede F1-motoren en alternatieven voor Renault. Daarbij weigerden Ferrari en Mercedes om hun concurrent van motoren te voorzien. Een situatie die volgens Marko in de toekomst onacceptabel is. "We hebben een plan B: stoppen met Formule 1 of deelnemen aan een andere raceklasse." Een alternatief voor het team van Verstappen is om over te stappen naar de WEC en zo de 24 uur van Le Mans te rijden met de Valkyrie. Een supercar met 1100 PK en een topsnelheid van 400 km/h. De bolide werd ontwikkeld door Red Bull, onder leiding van designer Adrian Newey, in samenwerking met Aston Martin. In 2020 wordt er een nieuw reglement voor hypercars ingevoerd in het WEC, waardoor de Valkyrie ingezet kan worden. Mocht Red Bull in 2021 toch doorgaan met de Formule 1, dan blijft het WEC en de 24 uur van Le Mans een alternatief. Zeker als er een budgetlimiet komt, waardoor teams ook mensen op straat moeten zetten. "Als we het aantal mensen moeten terugbrengen, wat we niet per se willen, dan zouden we dergelijke projecten kunnen gebruiken. De grootste financiële lasten komen voor rekening voor Aston Martin, maar voor ons zou Le Mans een optie zijn."

Viaplay
x
Trucje Verstappen verklaart opzienbarend Red Bull-trucje