Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Red Bull drukt fors stempel op opstapklassen

Er is veel aanstormend talent dat door Formule 1-teams wordt ondersteund in de lagere raceklassen, zoals de F2 en de F3. Welke junioren vinden we in 2023 terug op de grid van de feeder series?

Er zijn meerdere talenten die in 2023 met sponsoring van een Formule 1-team deelnemen aan de F2 of de F3. Zo steunt Red Bull alleen al maar liefst zes coureurs in de Formule 2, waarvan sommige nieuw onderdeel zijn van het Junior Team en anderen de formuleladder samen met Red Bull beklommen. Kijk hieronder naar alle 'F1-junioren' die met steun van een team deelnemen aan de F2 en F3.

Formule 2

Jak Crawford - Red Bull

De Amerikaanse coureur gaat zijn eerste seizoen in de F2 in, nadat hij twee jaar eerder in de F3 heeft gereden en respectievelijk 13e en 7e werd in het kampioenschap.

Dennis Hauger - Red Bull

Het wordt het tweede seizoen in de F2 voor de F3-kampioen van 2021, nadat hij afgelopen jaar op de tiende plaats in het kampioenschap eindigde. De Deen had wat pech aan het begin van zijn seizoen en won uiteindelijk in Monaco en Bakoe. Na nog een reeks opeenvolgende finishes buiten de punten sloot Hauger zijn seizoen af met een aantal veelbelovende top vijf-races tijdens de laatste drie raceweekenden.

Enzo Fittipaldi - Red Bull

Enzo Fittipaldi gaat zijn tweede seizoen in de Formule 2 in, na zes podiumplaatsen, vijftien top 10-klasseringen en de 8e plaats in het kampioenschap in zijn eerste jaar.

Isack Hadjar - Red Bull

Isack Hadjar was een van de grote talenten in de F3 in 2022, met drie overwinningen tijdens de openingsrace in Bahrein, een tweede in Silverstone en zijn laatste op de Red Bull Ring. De Franse coureur was in de running voor de titel, maar een crash tijdens de kwalificatie in het laatste raceweekend zette hem achteraan de grid en buiten de punten. Hij werd uiteindelijk vierde in het kampioenschap, terwijl de Alpine-junior Victor Martins de titel veroverde.

Ayumu Iwasa - Red Bull

Na een seizoen in de F3 in 2021 stapte de Japanse coureur Ayumu Iwasa in 2022 over naar de F2 en eindigde hij dat jaar op de vijfde plaats in het kampioenschap. Hij pakte twee overwinningen in Frankrijk, net als in de laatste race in Abu Dhabi. In 2023 zal hij opnieuw deelnemen aan de F2-serie met steun van Red Bull, dit als onderdeel van hun banden met Honda.

Zane Maloney - Red Bull

Hoewel het geen perfecte start was voor Zane Maloney in het F3-kampioenschap van 2022, bracht een reeks overwinningen tegen het einde van het seizoen hem in de strijd om de titel. Hij eindigde het jaar op vijf punten van de uiteindelijke kampioen Victor Martins, maar het toonde al wel aan dat de door Red Bull gesteunde junior potentie heeft. In 2023 maakt hij de overstap naar de F2.

Victor Martins - Alpine

Hoewel hij tijdens het F3-kampioenschap van 2022 slechts twee races won, was consistentie key voor de titel van Victor Martins. De kampioen van 2022 maakt in 2023 zijn debuut in de F2, dit met de steun van Alpine.

Jack Doohan - Alpine

2023 is het derde seizoen voor de Alpine Academy-coureur in de F2. Jack Doohan heeft zich langzaam opgewerkt tot titelkandidaat en eindigde vorig jaar op de zesde plaats in het kampioenschap.

Theo Pourchaire - Alfa Romeo

De 19-jarige Fransman Theo Pourchaire begint aan zijn derde seizoen in de F2, met de steun van Alfa Romeo via de Sauber Driver Academy. Nadat hij tijdens het F3-seizoen van 2020 buiten de prijzen viel, maakte hij in 2021 de overstap naar de F2. Met vijf overwinningen in de klasse tot nu toe wil hij zijn kansen op de titel in 2023 waarmaken.

Juan Manuel Correa - Alfa Romeo

Vier jaar na het ongeval in Spa-Francorchamps, de horrorcrash waarbij Antoine Hubert om het leven kwam, maakt Juan Manuel Correa in 2023 zijn opmerkelijke rentree in de F2. Met de steun van de Sauber Driver Academy promoveert hij na twee seizoenen in de F3. Hij krijgt hier de Nederlandse Richard Verschoor naast zich.

Frederik Vesti - Mercedes

Frederik Vesti is de eerste Mercedes-junior die uitkomt in de F2 sinds George Russell in 2018. De Deen gaat zijn tweede jaar in nadat hij een moeilijk seizoen had en negende werd in het kampioenschap, met slechts één overwinning in Baku en vier podiumplaatsen. Hij maakt in 2023 de overstap naar Prema.

Oliver Bearman - Ferrari

Met zijn 17 jaar is Oliver Bearman een van de jongste coureurs op de F2-grid als hij straks samen met Frederik Vesti debuteert bij Prema. Hij eindigde zijn jaar in de F3 met zeven podiumplaatsen en een race-overwinning in Spa, waarmee hij derde werd in het kampioenschap.

Roy Nissany - Williams

Het seizoen 2023 wordt het vierde jaar dat hij in de F2 uitkomt, nadat hij in 2022 op de negentiende plaats in het kampioenschap eindigde.

Formule 3

Sebastian Montoya - Red Bull

De zoon van F1-legende Juan Pablo Montoya maakt in 2023 zijn F3-debuut nadat hij vorig jaar twee races op Zandvoort reed in de raceklasse.

Zak O'Sullivan - Williams

Het wordt het tweede seizoen in de F3 voor het Britse talent Zak O'Sullivan, die in 2023 met de steun van Williams hoger wil finishen dan het vorige behaalde resultaat, de dertiende plaats.

Oliver Gray - Williams

Als lid van de Williams Racing Driver Academy rijdt Oliver Gray dit jaar zijn eerste seizoen in de F3. Daarvoor reed hij in het Britse F4, waar hij afgelopen jaar tweede in werd.

Caio Collett - Alpine

Komend seizoen wordt het derde seizoen in de F3 voor de opkomende Braziliaanse ster Caio Collett. De door Alpine gesteunde coureur zal proberen zijn beste finish van achtste in het kampioenschap te verbeteren.

Viaplay
x
Tv-rechten 'Formule 1 nog jarenlang te zien bij Viaplay'