Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site (Plus)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Premium)
  • En nog veel meer…
Ontdek de mogelijkheden
Formule 1 GP Emilia-Romagna 2022

Red Bull en Ferrari maken zich op voor strategisch schaakspel in GP Imola

De sprintrace voegde een nieuw element toe aan het Formule 1 Grand Prix-weekend in Imola, en nu is het Pirelli dat rekening houdt met enkele 'interessante strategische opties' tijdens de hoofdrace. Wat is er weggelegd voor Max Verstappen en Charles Leclerc?

Leclerc Verstappen
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPB

Max Verstappen en Charles Leclerc delen in deze volgorde vanmiddag de eerste startrij voor de Formule 1 Grand Prix van Emilia-Romagna. Omdat er tot op heden veel in de regen is gereden, hebben alle coureurs genoeg sets van elke compound over, dus in dat opzicht kunnen de coureurs alle kanten op.

In de sprintrace zagen we coureurs met zowel de zachte als de medium banden onderweg gaan, wat een indicatie geeft van de directe performanceverschillen tussen die banden. Dat verschil wordt geschat op zo'n vier tienden van een seconde, met een verschil tussen medium en hard (die band werd in VT2 veel gebruikt) van ongeveer een seconde.

Pirelli heeft voorberekend dat een éénstopper het snelste is, waarbij je met de medium-band de meeste kanten op kunt voor de start van de race. Het laat een breed window voor de enige pitstop open en Pirelli adviseert dan te switchen naar de harde banden. Soft-naar-hard kan ook, maar biedt volgens de Italianen net wat minder flexibiliteit.

			© Pirelli
	© Pirelli

Pirelli gaat uit van éénstopstrategie

Met slechts één pitstop in het verschiet, is er voor maar één kans op een geslaagde undercut voor diegene die richting de eerste stops tweede ligt. Ferrari en Red Bull lijken qua pace nauwelijks voor elkaar onder te doen en dus kan de undercut bij uitstek een sterke tool zijn als de gaten klein blijven. Niet voor niets sprak Ferrari's race director Laurent Mekies op voorhand over een 'strategisch schaakspel'.

Carlos Sainz en Sergio Perez kunnen voor hun respectievelijke teams van waarde zijn in dit schaakspel. Perez kan met een goede start een luis in de pels van Leclerc zijn als hij hem weet te verschalken, maar Perez moet op zijn beurt Sainz in de gaten houden die direct achter hem start.

Overigens gaat het bandenreglement volledig de prullenbak in als het vanmiddag zou regenen tijdens de race. De verplichting om twee soorten droogweerbanden te gebruiken, komt dan te vervallen.

			© Pirelli
	© Pirelli
Forbidden

Weddenschappen Max Verstappen

Unibet
Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+. Unibet Unibet

Formule 1 GP Emilia-Romagna 2022 RN365 Nieuwsdossier

0 reacties

Viaplay
RN365 Special
RacingNews365 premium: Hét abonnement voor de echte racefan!

Beleef het F1-seizoen als nooit te voren met RN365 premium en profiteer onder meer van een exclusieve app en advertentievrije site.

Lees meer
x
RN365 F1-podcast Verstappen wekt verbazing alom: "Dat was echt belachelijk"