Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Red Bull en Ferrari ruziën tijdens persconferentie

Meestal gebeurt er weinig boeiends tijdens een FIA-persconferentie, maar vrijdag was er een verhitte discussie tussen Horner en Arrivabene. Red Bull en Ferrari zijn het niet eens over de wijze waarop de Italianen een FIA-topman in dienst namen.

Red Bull-teambaas Christian Horner had al eerder zijn beklag uitgesproken over het gedrag van Ferrari. Volgens de teambaas van Verstappen schenden de Italianen een 'gentleman's agreement'. Ferrari nam eerder deze maand FIA-topman Laurent Mekies in dienst. Het zei met een opgelegde pauze van een half jaar. Dit is echter tegen de wens van de andere teams, die willen dat er sprake is van een afkoelperiode van twaalf maanden. Hierop zou tijdens de meeting van de Strategy Group een mondeling akkoord zijn gekomen van alle Formule 1-teams. Ferrari-teambaas Arrivabene speelde de vermoorde onschuld. " We hebben niets verkeerd gedaan en de lokale Zwitserse wetgeving gevolgd. Daarbij gingen we zelfs verder door hem zes maanden met verlof te sturen." "Wat we in de Strategy Group bespreken hoort binnenskamers te blijven. Er is sprake van een geheimhoudingsverklaring. De opmerkingen over een zogeheten gentleman's agreement zijn vooral loze woorden. Zo'n afspraak is bij wet verboden." Teambaas Horner is niet te spreken over de handelswijze van Ferrari. "Voor mij is dit een belangrijk item. Iedereen was aanwezig tijdens deze meeting: de FIA, de FOM en alle teambazen. Na alle onrust over de komst van Budkowski bij Renault vond iedereen dat een wachttijd van zes maanden onacceptabel was." "Juist doordat we met zoveel verschillende wetten in de diverse landen te maken hebben, waren we het erover eens dat advocaten daar niet doorheen zouden komen. Om die reden besloten we unaniem om een wachtperiode van twaalf maanden op te stellen. Deze geldt voor teamleden die vanuit de FIA of FOM naar een F1-team gaan of omgekeerd." Horner herinnert Arrivabene graag aan de wensen van Ferrari tijdens het overleg. "Ferrari en Arrivabene wilden zelfs een periode van drie jaar gebruiken. We hebben die meeting een maand geleden gehad en nu gebeurt dit. Je kan je wel verschuilen achter opmerkingen dat een gentleman's agreement tegen de regels is, maar wat is dan het nu van onze meeting?"

Arrivabene zegt niets te weten van een overeenkomst. "Dat was slechts een discussie. De uiteindelijke conclusie was dat de FIA tijdens ons volgende overleg op 17 april komt met een voorstel." Teambaas Toto Wolff (Mercedes) was ook aanwezig tijdens de FIA-persconferentie en steunt Ferrari. Wel gaf hij een duidelijke sneer naar de teambazen die enkele weken geleden aanwezig waren tijdens het overleg. "Allereerst zag ik geen gentleman in de kamer toen we dit bespraken. Ten tweede is deze situatie compleet anders dan die van Budkowski." " Het zijn beide intelligente engineers, maar Budkowski was enkele weken voor zijn overstap naar Renault nog betrokken bij het opstellen van de technische richtlijnen voor de Formule 1. Mekies hield zich bezig met activiteiten die niet zo gevoelig zijn,. Dat hij over zeven of acht maanden bij Ferrari zit is geen probleem wat mij betreft."

Viaplay
x
Max Palmer: "Verstappen kon kampioenschap beslissen, maar zette zichzelf buitenspel"