Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Adrian Newey

Red Bull gewaarschuwd voor 'enorme gevolgen' te midden van machtsstrijd

De geruchten over een mogelijke vertrek van Adrian Newey bij Red Bull worden steeds groter. De interne machtsstrijd kan het team flink parten gaan spelen, volgens voormalig engineer bij Aston Martin Bernie Collins.

Adrian Newey
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © Red Bull Content Pool

Red Bull is gewaarschuwd voor de mogelijke gevolgen voor het team als Adrian Newey ervoor kiest om zijn functie neer te leggen. De laatste dagen worden de geruchten steeds sterker dat Newey het team wil verlaten en RacingNews365 heeft begrepen dat het vertrek aan het einde van de huidige seizoen gaat plaatsvinden.

Newey wordt beschouwd als een van de beste auto-ontwerpers uit de geschiedenis van de Formule 1 en heeft een belangrijke rol gespeeld in het succes van Red Bull Racing. Er is echter onrust ontstaan binnen de Oostenrijkse renstal, ondanks de recente dominantie, met een machtsstrijd tussen de Thaise en Oostenrijkse eigenaren.

Tijdens een gesprek met Sky Sports News verwacht Bernie Collins, voormalig engineer bij Aston Martin, dat de hoop op nieuwe titels voor Red Bull een flinke deuk zou oplopen als Newey zou vertrekken. "Het is groot nieuws en het borrelt al een tijdje, er is veel discussie geweest over Adrian's contract en waar hij heen gaat. Is het Aston Martin? Is het Ferrari?" aldus Collins.

"Het is groot, groot nieuws voor elk team, want binnen een team heb je deze leiders, ongeacht hoeveel ze daadwerkelijk doen. Wat Christian Horner probeert te zeggen, is dat 'er zijn veel andere ontwerpers zijn die op de achtergrond werken.' Maar dit team is gebouwd rond Adrian. Hij heeft het team laten groeien, hij heeft de structuur opgebouwd en de grotere machtsstrijd is ook zorgwekkend."

Newey behouden 'cruciaal' voor succes in 2026

Collins voorziet dan ook grote problemen voor Red Bull, mocht Newey daadwerkelijk vertrekken. "Dit zou betekenen dat Adrian er niet zou zijn bij de verandering in de reglementen in 2026 en dat zou enorme gevolgen hebben voor de prestaties van de auto. Red Bull is de afgelopen jaren de sterkste geweest op het gebied van aerodynamica, zelfs toen ze niet wonnen. Dit zou een enorm domino-effect kunnen hebben op hun kampioenschapskansen."

Naast de speculaties rond Newey wordt ook Max Verstappen in verband gebracht met een vertrek vanwege de machtsstrijd bij het team, ondanks het feit dat hij nog een contract heeft tot 2028. Op de vraag wie een grotere invloed heeft op de vorm van Red Bull, Newey of Verstappen, antwoordt Collins als volgt: "Dat is misschien wel een grotere vraag."

"Max en veel andere coureurs hebben gewonnen vanwege de auto, omdat de auto sterk is, maar je hebt beide nodig. Dit heeft mogelijk geen invloed op volgend jaar, ook al is Adrian dan met gardening leave. Als hij niet aan de auto werkt in 2026 met de nieuwe reglementen, met de interne machtsstrijd en ondanks dat je heel veel geweldige aerodynamica-engineers hebt, heb je een team nodig dat samenwerkt en je hebt dat leiderschap nodig. Dus dit is echt cruciaal voor hun kansen in 2026", sluit Collins af.

Verstappen is dit weekend de grote favoriet voor de winst in Monaco! Als hij de race wint betaalt Unibet maar liefst 30 keer jouw inzet uit!

Voorwaarden van toepassing, alleen geldig voor nieuwe spelers van 24 jaar en ouder. Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+

Win 30 keer jouw inzet!

Praat mee!

Viaplay
x
Live Reacties na mislukte kwalificatie Verstappen in Monaco