Welkom bij RacingNews365

Je bent ingelogd. Profiteer direct van alle voordelen van jouw account:

  • Praat mee over de Formule 1;
  • Maak kans op leuke prijzen;
  • Krijg toegang tot exclusieve content;
  • Profiteer van exclusieve voordelen.

Welkom bij RacingNews365

Word onderdeel van de grootste racefamilie van Nederland. Maak nu jouw gratis account aan!

  • Praat mee over de Formule 1;
  • Maak kans op leuke prijzen;
  • Krijg toegang tot exclusieve content;
  • Profiteer van exclusieve voordelen.
Meld je aan
Red Bull Racing

Red Bull kampt met overgewicht, staat lijnrecht tegenover concurrentie met oproep aan FIA

De eerste Formule 1 Grand Prix van 2022 is nog niet verreden, maar Red Bull zou al hebben aangeklopt met een speciaal verzoek aan de FIA. Of het minimumgewicht omhoog kan, want de RB18 kampt met overgewicht. De concurrent lijkt daar logischerwijs een stokje voor te steken.

RB18 Verstappen
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © RN365/Michael Potts

Alle Formule 1-teams kampen aan het begin van het nieuwe seizoen met een voor dit seizoen nieuw probleem. De auto's zijn te zwaar geworden. En dan bedoelen we dat niet alleen naar de zin van de teams en coureurs die graag met zo licht mogelijke auto's willen racen, maar letterlijker. De auto's zijn zwaarder dan het minimumgewicht toestaat. Helmut Marko geeft dat namens Red Bull in gesprek met Motorsport-Magazin grif toe.

"We hebben een gewichtsprobleem", aldus de Oostenrijkse teamadviseur. "Gelukkig was het minimumgewicht al verhoogd, maar er is op dat vlak nog heel wat werk te verzetten voor de eerste race. Maar alle teams kampen met datzelfde probleem, op één team na", vervolgt hij, zonder dat ene team bij naam te noemen.

Volgens diezelfde publicatie hoopt Red Bull daarbij op de helpende hand van de FIA, aangezien Red Bull naar verluidt met het meeste 'overgewicht' kampt. Marko gaf aan dat op vrijdag over die kwestie zou worden gesproken, waarbij hij de hoop uitsprak dat het minimumgewicht naar boven zou worden bijgesteld.

Doodlopend spoor voor Red Bull

Echter, Red Bull kan om een verhoging van het minimumgewicht verzoeken, de kans dat het er daadwerkelijk van komt, is klein. Immers, om het reglement aan te passen moeten acht van de tien teams het daarmee eens zijn en de kleinere teams met hun lichtere auto's zijn wel gek om dat competitieve voordeel uit handen te geven.

Mocht Red Bull daadwerkelijk letterlijk om een dergelijke aanpassing hebben verzocht, zal dat ook tegen beter weten in zijn gegaan. Het budgetplafond is immers niet voor niets ingevoerd. Dat de topteams nu niet meer alles op alles kunnen zetten met gewichtsbesparing door bijvoorbeeld het gebruik van exotische, lichtere materialen, was precies het beoogde effect van dat plafond. Het lijkt onwaarschijnlijk dat de Formule 1 daar op wat voor manier dan ook op terug gaat komen.

Ook interessant:

Hamilton krijgt het zwaar en moet niet alleen Verstappen van zich afschudden

In de nieuwste RN365-podcast bespreken we het gedwongen vertrek van Michael Masi en oordelen Viaplay-expert Tom Coronel en F1-expert Ruud Dimmers dat Hamilton het zwaar gaat krijgen met Verstappen, maar ook met anderen. Beluister de nieuwste aflevering hieronder.

40 reacties

RN365 Special
Is deze wiskundige formule het geheim van Red Bull-topontwerper Adrian Newey?

Het is één van de meest besproken topics in de Formule 1 van dit seizoen: porpoising. Heeft Red Bull-topontwerper Adrian Newey de juiste formule gevonden om het probleem in kaart te brengen en daarnaar te handelen?

Lees meer
Viaplay
x
Formule 1-podcast Nog volop werk aan de winkel voor Verstappen en Red Bull