Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Max Verstappen

Red Bull-kopstuk: 'Prestaties Verstappen tonen aan dat we gefaald hebben'

Red Bull kende in 2023 het dominantste seizoen ooit in de Formule 1. Vooral Max Verstappen was niet te stoppen, want de drievoudig wereldkampioen won 19 van de 22 races. Technisch directeur Pierre Wache duikt dieper in de overheersing van de Oostenrijkse renstal.

Wache Verstappen
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © Red Bull Content Pool

Waar Max Verstappen dus 19 van de 22 races won, een percentage van ruim 86 procent, pakte zijn teamgenoot Sergio Perez slechts twee zeges. Red Bull won in totaal ruim 95 procent van de races, de enige die het Oostenrijkse team kon verslaan was Carlos Sainz met zijn Ferrari. De dominantie van Red Bull in 2023 leek geen grenzen te kennen.

De technisch directeur van Red Bull, de Fransman Pierre Wache, zegt verrast te zijn door die dominantie. "We hebben goed werk verricht, dat is helder. Zowel vorig seizoen als tijdens het voorseizoen hebben we alles in onze macht gedaan deze auto af te leveren. Ik heb echter niet het gevoel dat we geweldig werk hebben geleverd", zo vertelt Wache tegen Formule 1 Magazine.

"We hebben hard gewerkt, we hebben ons best gedaan, onze plicht zogezegd, maar ik had verwacht dat de andere teams een stuk dichter in onze buurt zouden zitten. We hebben geen wondermiddel gevonden, maar de auto ontwikkeld zoals van ons verwacht mocht worden. Ik denk dat, als je ziet hoe andere teams zich gaandeweg het seizoen hebben hersteld, zij niet het maximale uit de reglementen hebben gehad. Daar was ik wel verbaasd over", zegt de technisch directeur van Red Bull.

'Dat is een talent van Max'

Het is dan ook de vraag wie er zo goed was. De RB19 of Max Verstappen? Wache reageert daar opvallend op. "Een snelle auto ontwikkelen is een concept, het bestaat niet. Een snelle auto is een auto waarmee de coureur maximaal kan presteren. In dat opzicht hebben we gefaald, omdat slechts één coureur, Max in dit geval, er goed mee overweg kon", aldus de Fransman.

"Dat is een talent van Max, dat hij de auto gedurende het hele seizoen en onder verschillende omstandigheden goed wist te gebruiken. Aan de andere kant hebben wij op onze beurt van Checo wellicht niet goed begrepen wat hij nodig heeft om ook het potentieel uit de RB19 te kunnen halen", zo vertelt Wache.

"Maar of het succes van dit jaar nu vooral op het conto komt van Max of dat het toch de auto is? Ik denk dat je beide nodig hebt. Hoe meer talent de coureur heeft, hoe beter de auto presteert. Omdat talent en auto samenkomen. Naarmate je een auto makkelijker maakt om mee te rijden, verminder je het potentieel ervan. Geloof me, als ik deze auto zelf zou rijden, zou ik niet alleen langzaam zijn, maar ook crashen", zo sluit de technisch directeur van Red Bull af.

We zijn genomineerd voor Website van het Jaar! Kunnen we op jouw steun rekenen om te winnen? Alvast hartelijk dank voor je stem!

Stem op RacingNews365

Praat mee!

Viaplay
x
Mega salaris! 'Newey strijkt enorm salaris op bij nieuwe werkgever'