Welkom bij RacingNews365

Je bent ingelogd. Profiteer direct van alle voordelen van jouw account:

  • Praat mee over de Formule 1;
  • Maak kans op leuke prijzen;
  • Krijg toegang tot exclusieve content;
  • Profiteer van exclusieve voordelen.

Welkom bij RacingNews365

Word onderdeel van de grootste racefamilie van Nederland. Maak nu jouw gratis account aan!

  • Praat mee over de Formule 1;
  • Maak kans op leuke prijzen;
  • Krijg toegang tot exclusieve content;
  • Profiteer van exclusieve voordelen.
Meld je aan
Christian Horner

Red Bull onderzoekt intern mogelijke strafbare feiten rondom Aston Martin-bolide

Red Bull onderzoekt of er strafbare feiten zijn gepleegd bij de situatie met Aston Martin. De Britse renstal introduceerde in Spanje een bolide die verdacht veel lijkt op de RB18. Christian Horner bekijkt of er intellectuele eigendommen zijn gestolen.

Verstappen Spain
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPB

Aston Martin heeft voor de Grand Prix van Spanje een upgrade meegenomen voor de AMR22. Toen deze upgrade werd geïntroduceerd, viel het menig F1-volger direct op dat de bolide erg veel lijkt op de RB18 van Red Bull. Volgens Aston Martin en volgens de FIA is alles echter conform de reglementen.

Christian Horner, teambaas van Red Bull, laat weten dat er intern onderzoek wordt gedaan naar de situatie. Hij vertrouwt de situatie niet volledig en wil uitsluiten dat er bijvoorbeeld intellectuele eigendommen zijn ontvreemd. Horner benadrukt dat het gaat om een strafbaar feit. "Ik ga niet precies zeggen wat nu de situatie is met bepaalde individuen", zegt hij bij Sky Sports.

De Red Bull-teambaas benadrukt dat het meenemen van intellectuele eigendommen strafbaar is. "Het is een overtreding, een strafbaar feit. De intellectuele eigendommen zijn van enorme waarde voor het team. We investeren er miljoenen en miljoenen in."

"Je wil niet dat dit ineens opduikt bij een rivaliserend team. Anders kunnen we net zo goed een franchise starten en onze aerodynamica gaan verkopen."

Red Bull is intern onderzoek gestart

Red Bull gaat de situatie tot op de bodem uitzoeken. "We zijn al een intern onderzoek gestart. We hebben onze eigen softwarebeveiliging. We weten precies welke software is beschermd en welke software vanuit waar wordt gecontroleerd", aldus Horner.

Ook doet Horner een beroep op de FIA. "Zij hebben toegang tot alles en we rekenen daar erg op om er zeker van te zijn dat er geen intellectuele eigendommen worden meegenomen, en er geen misbruik wordt gemaakt. Het is hun werk om hier controle over te houden."

De FIA heeft al eerder contact opgenomen met Red Bull, zo laat Horner weten. "Imiteren is de grootste vorm van vleien, en weet je, het is geen toeval dat we een paar individuen hebben die zijn overgestapt van Red Bull naar Aston Martin. Deze situatie werd al eerder aan het licht gebracht door de FIA, eerder deze week. Ze zeiden: 'er is een auto die veel lijkt op die van jullie. Kunnen wij een lijst krijgen om te zien wie daar naartoe is gegaan?'"

"Natuurlijk gingen de alarmbellen gelijk rinkelen. Wat toelaatbaar is, dat moeten we bekijken. Wat individuen in hun hoofd meenemen van team naar team, na een gardening leave, dat is fair, dat is hun kennis. Wat totaal onacceptabel is, dat is als er intellectuele eigendommen zijn meegenomen."

Horner: 'Geen groot probleem voor ons, wel voor het middenveld'

Horner wil er zeker van zijn dat de intellectuele eigendommen van Red Bull veilig zijn en er niets is gelekt naar Aston Martin. Meerdere medewerkers van Red Bull zijn recentelijk overgestapt naar Aston Martin. Of deze personen onderdeel zijn van het onderzoek, is niet bekend. Mogelijk wordt er ook intern gekeken naar de periode waarin zij nog werkzaam waren voor de Oostenrijkse renstal.

Volgens de Red Bull-teambaas is de Aston Martin-situatie niet een groot probleem. "Tenzij ze ons ineens gaan verslaan", voegt hij daar aan toe. "Maar voor de teams in het middenveld kan het grote gevolgen hebben. Onze voornaamste reden hiervoor is dat we er zeker van willen zijn dat onze intellectuele eigendommen zijn beschermd."

Aston Martin liet weten al sinds november bezig te zijn met het huidige design van de AMR22. Volgens de FIA is alles conform de regels gegaan. "Als er enig bewijs van een overtreding naar boven komt, dan wordt het een ander verhaal", aldus Horner.

Speel de Viaplay Pitstop Challenge en maak kans op een VIP kartavond met Tom Coronel.

Speel nu de pitstop game
Forbidden

Weddenschappen Max Verstappen

Unibet
Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+. Unibet Unibet

Formule 1 GP Spanje 2022 RN365 Nieuwsdossier

4 reacties

RN365 Special
Red Bull-kopstukken vreesden even het ergste voor Verstappens kampioensbolide

RacingNews365 zat na het F1-seizoen exclusief samen met twee Red Bull-kopstukken. Technisch directeur Pierre Wache en Chief Engineer Paul Monaghan. Zij praten uitgebreid over de RB18 waarmee Verstappen dit jaar vijftien races won. Voorafgaand aan het seizoen vreesden ze nog dat de auto misschien 'beschadigd' zou zijn door het kampioensgevecht in 2021. Dat en meer lees je in ons interview.

Lees meer
Viaplay
x
RN365 F1-podcast Ruwe diamant Verstappen blijft groeien en verbazen