Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Red Bull pakt uit met handvol updates: meer dan de concurrentie

Red Bull liet zich de afgelopen tijd weinig uit over eventuele updates, terwijl Ferrari en Mercedes een heleboel dingen aankondigden. In Bakoe is het echter het team van Max Verstappen dan de meeste updates mee heeft.

Formule 1-teams moeten in aanloop naar elk raceweekend aan de FIA laten weten welke updates ze mee hebben genomen. De autosportbond publiceert vervolgens een lijst met updates per team. Daar waar Mercedes en Ferrari de afgelopen weken riepen de komende tijd met veel updates te komen, is het het stille Red Bull dat in Bakoe de meeste updates introduceert. De sidepot inlet is veranderd, net als de motorkap. Ook is er een vinnetje opgesplitst in twee elementen aan de achterkant van de wagen. Deze drie updates zijn allemaal onder het mom van verbeterde koeling geïntroduceerd. "De nieuwe vorm van de sidepod inlet, wijder in de breedte, maar minder hoog, maakt gebruik van de hogere luchtdruk en verbetert de koelingsefficiëntie", zo legt Red Bull uit. "Dat zorgt voor een betere performance en zorgt ervoor dat het werkvenster waarin de auto goed tot zijn recht komt wordt vergroot." Dat de motorkap ook is aangepast, is een gevolg van de aanpassingen aan de sidepod inlet. "Door de wijzigingen aan de sidepod kunnen we de opening aan de achterkant van de RB19 verkleinen. De sidepod moest tevens iets breder worden gemaakt, om zo goed over te kunnen lopen in de vloer."

Performance

Dat waren dus de Red Bull-updates die met het oog op de circuitspecifieke omstandigheden zijn doorgevoerd. Verder heeft Red Bull ook aan de vloer van de wagen gesleuteld. Dit echter niet per se met het oog op Bakoe, maar met het oog op de algehele, algemene performance van de wagen van Verstappen en Perez. De rand van de vloer en de fences van de vloer zijn aangepakt, onthult Red Bull. Het gaat echter niet om enorme wijzigingen. "We hebben minimale wijzigingen doorgevoerd aan de rand van de vloer en de geometrie van de kleine winglets. Deze zorgen voor meer load (downforce, red.) en zorgen ervoor dat de nadelige effecten van de nieuwe sidepodvorm worden geminimaliseerd. Al met al zorgt het voor betere performance."

En Ferrari en Mercedes?

De drie grote concurrenten van Red Bull komen met minder updates. Alleen Mercedes komt in de buurt van Red Bull qua hoeveelheid updates. Vier updates geven zij aan. Zo heeft men een wijziging doorgevoerd aan de voorwielophanging. De wishbone heeft een ander profiel gekregen, wat voor meer performance moet zorgen, omdat de luchtstromen zo beter langs de wagen kunnen. Ook zijn de brake ducts onder handen genomen bij Mercedes. Dat is echter vooral met het oog op de race in Bakoe gedaan en moet voor een betere mate van koeling zorgen. Aan de achterkant van de W14 zien we updates aan de endplate van de achtervleugel, met 'subtiele veranderingen aan de hoek van de achtervleugel'. Verder zien we een getrimde deflector endplate, wat moet zorgen voor een betere load (meer downforce) van de diffuser en de achtervleugel. Bij Ferrari en Aston Martin zien we slechts een update per team. Ferrari gaf al aan dat men in Bakoe liever geen updates introduceerde, vanwege het sprintformat. Daardoor is er weinig tijd om de updates in de praktijk aan het werk te zien voordat de auto in parc fermé gaat. Wel heeft Ferrari een speciale nieuwe achtervleugel, met het oog op de karakteristieken van het stratencircuit in Azerbeidzjaan, meegenomen. Hetzelfde geldt voor Aston Martin, dat alleen een gewijzigde achtervleugel heeft. RacingNews365 heeft onze F1-techjournalist Paolo Filisetti op pad gestuurd om de updates in detail te bekijken. Daarover later meer.

Viaplay
x
Max Palmer: "Verstappen kon kampioenschap beslissen, maar zette zichzelf buitenspel"