Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Red Bull-protegé met duidelijk statement over zitje bij AlphaTauri in 2024

Liam Lawson is momenteel een jaartje geparkeerd in de Japanse Super Formula, waar hij in zijn eerste jaar al de titel kan pakken. Mocht dat zo zijn, dan lijkt hij 'gewoon' zijn Formule 1-doel te willen bereiken. Waarom zou hij nog een jaar moeten wachten?

Nadat Red Bull-junior Liam Lawson derde werd in de Formule 2, vond het Oostenrijkse Formule 1-team nog niet dat hij klaar was voor een jaar bij zusterteam AlphaTauri. In plaats daarvan rijdt hij in 2023 in het zeer competitieve Super Formula in Japan, waar hij direct indruk maakt. Met nog drie races te gaan staat Lawson tweede in de tussenstand met 85 punten, slechts één punt achter klassementsleider Ritomo Miyata. Mocht de Nieuw-Zeelandse Red Bull-protegé het kampioenschap veroveren, is dat dan genoeg voor de Formule 1? Gezien de 'vaste' line-up van Daniel Ricciardo en Yuki Tsunoda bij AlphaTauri kan dat een probleem worden. Eerst moet Lawson het seizoen nog completeren in Japan. "We gaan zien hoe dat gaat", zegt hij tegen Speedcafé, als de website aan hem vraagt of hij hierna nóg een jaar in de Super Formula wil rijden. "Dat ligt er aan waar ik finish in het kampioenschap."

Lawson duidelijk: "Doel is Formule 1"

Lawson vindt dat hij zichzelf al aan het bewijzen is in de Japanse raceklasse, waar ook Pierre Gasly bijvoorbeeld werd neergezet voordat hij naar de F1 kwam. "Om eerlijk te zijn denk ik dat we, zoals we nu vechten vooraan het veld, alles uit het seizoen hebben gehaald wat mogelijk is", zo vervolgt de 21-jarige coureur. Hij maakt dan ook duidelijk wat hij wil: "Mijn doel is de Formule 1. Ik race nu tegen veel oudere gasten, waar we zeer veel respect voor elkaar hebben. In de F2 en in de F3 proberen we allemaal hetzelfde doel te bereiken, en met hoe moeilijk het is om op dit moment de F1 te bereiken, begin je dan te vechten over die een of twee stoeltjes die toch niet beschikbaar komen." "Iedereen daar gaat dan keihard tegen elkaar in, terwijl in de Super Formula de rijders er anders naar kijken. Voor veel coureurs is het namelijk al hun full-time carrière. Ze hebben het al gemaakt, we zijn professioneel coureur in de Super GT en de Super Formula. Er is daardoor meer respect voor elkaar, terwijl ik ondertussen de raceklasse zie als een opstapklasse." Of er voor Lawson plaats is in de Formule 1, dat moet nog blijken. Yuki Tsunoda krijgt veel complimenten van AlphaTauri en krijgt mogelijk een contractverlenging. Teamgenoot Daniel Ricciardo heeft een relatief sterke start gemaakt halverwege het seizoen, toen hij terugkeerde bij het Italiaanse team. De vraag is dus of er in 2024 plaats is voor Lawson...

Viaplay
x
Max Verstappen trekt heldere conclusie over controversiële McLaren-achtervleugel