Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Red Bull richt alle pijlen op kwalificatie voor GP op Imola

Het sprintkwalificatie-format bezorgt de teams normaal gesproken al genoeg hoofdbrekens met maar één vrije training voorafgaand aan de kwalificatie. Tel daar flink wat regenbuien bij op en dan ziet het routeboek er al helemaal compleet anders uit.

Christian Horner moet dit weekend met Red Bull terrein goedmaken op Ferrari, anders wordt de achterstand op kampioenschapsleider Charles Leclerc wel heel groot. De Formule 1-teams echter hebben dit weekend enkel de eerste vrije training om de auto klaar te maken voor de kwalificatie. Hoe pakt Red Bull dat aan? "Het mag duidelijk zijn dat we zo veel mogelijk data proberen te verzamelen gedurende die eerste sessie. Daarbij is alles veel meer gericht op de kwalificatie dan op het volgooien van de auto (wat je normaal zou doen als je je richt op het vinden van een goede race-setup, red.)."

Verschillen tussen Verstappen en Perez?

"Zeker nu in deze omstandigheden is dat de beste benadering", vervolgt de Brit. "Het belangrijkste is zoveel mogelijk data te verzamelen en om de coureurs in het juiste ritme te krijgen, om vervolgens de juiste keuzes te maken voor de kwalificatie." Gevraagd of Max Verstappen en Sergio Perez in VT1 met verschillende afstellingen onderweg waren gestuurd om de data zo divers mogelijk te houden, antwoordt Horner ontkennend: "Nee, niet echt nee. Ze zijn beiden met ruwweg dezelfde setup op pad gestuurd voor de basis van de setup, waar vanuit ze de auto verder kunnen finetunen." In zekere zin laat Red Bull de races dus aan het toeval over. Op zaterdag wordt er weliswaar nog een tweede vrije training gereden, maar de mogelijkheden voor wat betreft setupwijzigingen zijn in die sessie zeer beperkt. De auto waarmee een team straks de kwalificatie aanvangt, is in grote lijnen ook de auto waarmee op zowel zaterdag als zondag geracet wordt.

Viaplay
x
Breaking Hulkenberg eerste aanwinst voor F1-project Audi