Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Red Bull uiterst succesvol in Dakar Rally 2022

In de Formule 1 is het Max Verstappen die furore maakt voor het merk Red Bull, maar in de Dakar zijn er meerdere coureurs die de naam van de energiedrankjes-fabrikant naar de overwinning dragen. Red Bull-gesponsorde coureurs gooiden hoge ogen in de 2022-editie van de rally.

Waar Max Verstappen voor Red Bull de dienst uit maakt in de Formule 1, verschijnen er al sinds jaar en dag meerdere coureurs met Red Bull-sponsoring aan de start van de Dakar. Ook dit jaar trotseerden verschillende coureurs de duinen met de naam van de energiedrankjes-fabrikant op auto of motor en dat gebeurde niet onverdienstelijk. Bij de trucks wist het door Red Bull-gesponseerde Kamaz een één-twee-drie-vier te veroveren in het eindklassement. Het Russische team bleek veel te sterk voor de concurrentie en wist zelfs elke etappe te winnen. Het podium bestond ook vaak alleen maar uit de wit-blauwe trucks van Kamaz. Red Bull wist ook hoge ogen te gooien in het klassement bij de motoren. Sam Sunderland won één etappe en wist daarnaast twee keer als tweede te eindigen. Dit was uiteindelijk goed voor de eindoverwinning. Een andere Red Bull-gesponsorde rijder, Matthias Walkner, wist vier keer op het podium te eindigen en dit was goed voor de derde plaats in het eindklassement.

Red Bull één-twee bij de auto's

Bij de auto's verzekerde Red Bull als sponsor zich ook van een één-twee. Nasser Al-Attiyah schreef drie etappezeges op zijn naam en eindigde deze editie daarnaast nog drie keer op het podium. De Qatarese rallycoureur verzekerde zich hiermee van zijn vierde eindoverwinning in de Dakar Rally. Sebastian Loeb, een andere door Red Bull gesteunde coureur, won twee etappes en eindigde in totaal zes keer op het podium in Dakar 2022. De Fransman verzekerde zich hiermee van een tweede plaats in het eindklassement.

Red Bull wint twaalf etappes

Succes was er ook voor Red Bull in het Lightweight Protoype-klassement. De Amerikaanse Seth Quintero wist een heus Dakar-record te verbreken . De 19-jarige coureur won deze editie van de woestijnrally maar liefst twaalf etappes, maar ging er niet met de eindoverwinning van door. De Red Bull-man had veel pech in de tweede etappe waardoor hij een achterstand van veertien uur opbouwde. Quintero won daarna elke etappe met overmacht, maar het was niet genoeg om hem de eerste plaats in het klassement te geven. De Amerikaan eindigde uiteindelijk als tiende.

Viaplay
# Coureur Punten
# Team Punten
Volledige stand
x
Ophef in F1-paddock Vermeende berichten van Horner gelekt naar F1-bazen en media