Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Red Bull Racing

Red Bull verliest grote voorsprong op één belangrijk vlak

Het dominante seizoen van Red Bull was niet alleen terug te zien in het rijders- en constructeurskampioenschap, maar ook in het pitstopklassement. De voorsprong van het team van Max Verstappen was echter wel kleiner in vergelijking met de voorgaande seizoenen.

Perez Abu Dhabi 35
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

Eén van de belangrijkste aspecten voor succes tijdens een Grand Prix is de pitstop, waarbij een coureur de controle uit handen geeft en vertrouwen moet hebben in zijn crew. Met de kans op positiewisselingen die uiteindelijk de uitkomst van de race kunnen bepalen, staat er een hoge druk op de pitcrew om te presteren wanneer hun coureur binnenkomt om banden te wisselen.

Red Bull beleefde een zeer dominant jaar in de Formule 1 en won voor het tweede jaar op rij het constructeurs- en rijderskampioenschap. Het succes van Red Bull kwam ook terug in de zogeheten 'Fastest Pit Stop Award', want het team eindigde het jaar bovenaan in het klassement dat DHL, sponsor van de Formule 1, samenstelt om het meest consistente team in de pitstraat vast te kunnen stellen.

Uiteindelijk heeft Red Bull het kampioenschap dus gewonnen. De tien snelste pitstops worden iedere race bijgehouden en zijn nu opgenomen in een eindejaarsklassement. In navolging van het F1-puntensysteem krijgt de coureur met de snelste pitstop 25 punten voor zijn team, de tweede 18 punten enzovoort. Een coureur kan niet twee plaatsen in de top tien opeisen. In dat geval worden de punten toegekend aan de eerstvolgende coureur.

Bekijk hieronder de eindstand van het pitstopklassement. De tekst gaat daarna verder.

Eindstand pitstopkampioenschap

Positie Team Punten
1 Red Bull 543
2 Ferrari 468
3 McLaren 418
4 AlphaTauri 255
5 Alpine 191
6 Aston Martin 145
7 Mercedes 100
8 Williams 50
9 Alfa Romeo 38
10 Haas 14

De voorsprong van Red Bull loopt terug

Het was het vijfde achtereenvolgende seizoen dat Red Bull bovenaan eindigde in het pitstopklassement. Dit jaar nam de voorsprong op de concurrentie echter af, aangezien het team uit Milton Keynes 75 punten voor Ferrari eindigde. In 2022 werd McLaren tweede, maar toen bedroeg de achterstand 107 punten. Het is een voortdurende trend, want de marge van Red Bull op de nummer twee was 252 punten in 2021 en 291 punten in 2020.

Hoewel McLaren dit seizoen van de tweede naar de derde plaats is gezakt ten opzichte van 2022, noteerde de pitcrew tijdens de Grand Prix van Qatar een pitstop van 1,80 seconden bij Lando Norris, een nieuw wereldrecord. Uiteindelijk werden zes van de snelste pitstops uitgevoerd door McLaren. Ferrari had de op een na snelste pitstop van het jaar. Het Italiaanse team verwisselde vier banden in 1,93 seconde bij Charles Leclerc, ook in Qatar, terwijl Red Bull derde werd met een pitstop van 1,98 seconde in Hongarije bij Sergio Perez.

We zijn genomineerd voor Website van het Jaar! Kunnen we op jouw steun rekenen om te winnen? Alvast hartelijk dank voor je stem!

Stem op RacingNews365

Praat mee!

Viaplay
x
Mega salaris! 'Newey strijkt enorm salaris op bij nieuwe werkgever'