Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Red Bull: "Verstappen is als elite sportman nou eenmaal lastig te 'handhaven'"

Bij Red Bull weet men maar al te goed dat ze goud in handen hebben met Max Verstappen. Dat de Nederlander graag de grens opzoekt op de baan, is volgens sportief directeur Jonathan Wheatley niet meer dan logisch. Dat doen de besten nou eenmaal.

Afgelopen seizoen was er regelmatig wat te doen omtrent Max Verstappen en de manier waarop hij, op het scherpst van de snede, het gevecht aanging met Lewis Hamilton. Enkele keren moest de wedstrijdleiding ingrijpen, enkele keren liet de wedstrijdleiding het allemaal gaan. Na het seizoen, dat op controversiële wijze eindigde, begon de FIA aan een onderzoek naar de manier waarop de wedstrijdleiding en de stewards handelen, omdat dit volgens sommige teams vaak inconsistent zou zijn. Red Bull is het daar mee eens, zo vertelt sportief directeur Jonathan Wheatley, in de Jack Threlfall Show. Hij is dan ook van mening dat er goed geluisterd moet worden naar de resultaten. "Het is heel belangrijk dat de FIA haar onderzoek uitvoert en samen werkt met de teams. Wat er uit het onderzoek rolt, die aanbevelingen moeten we allemaal volgen. Als we kijken naar de wedstrijdleiding en de hele, hele lastige rol die zij en de stewards hebben… Als we daar naar kijken en naar de consistentie in de beslissingen van de stewards, dan is die er niet altijd."

Hoogste FIA-orgaan moet ingrijpen

De Brit is van mening dat het hoogste orgaan van de FIA, het World Motor Sport Council in moet grijpen en duidelijk maakt hoe het er de komende jaren aan toe moet gaan in de Formule 1. Vanuit dat punt moet er, in overleg met de teams, een nieuwe, duidelijke set regels worden opgesteld waaraan de coureurs zich kunnen houden. "Natuurlijk willen we allemaal dat het heel duidelijk is en we hebben de filosofie 'let them race'", vervolgt Wheatley. "Het is echter slechts een filosofie en daarnaast heb je ook nog de regels, die erg zwart-wit zijn. Vaak zijn de regels heel erg duidelijk over de straf die bij een bepaalde overtreding hoort en is er geen enkele bewegingsruimte." "Wat dat betreft moet men echt op het hoogste niveau, vanuit de World Motor Sport Council, zeggen wat de regels zijn. Zij moeten zeggen: 'hier zijn de regels en zo gaan we racen'. Daarna is het aan de FIA en de teams om samen te werken en ervoor te zorgen dat er een consistente set aan regels is."

Verstappen lastig te handhaven

Maar wat die regels ook moge zijn, het zal altijd lastig zijn om ze op te leggen aan Verstappen. Gevraagd naar de agressieve rijstijl van de Nederlander, en of het iets is dat Verstappen 'achtervolgt', is Wheatley het daar niet mee eens. Volgens hem laat het juist zien dat Verstappen een sportman van het hoogste niveau is, die zorgt voor opschudding en iedereen om zich heen op scherp zet. "Als je naar elke elite sportman kijkt, in welke sport dan ook, dan leggen zij de lat hoger en dagen ze iedereen om hen heen uit. Ze maken het lastig om hen te 'handhaven'. Max is een pure coureur, een honderd procent coureur, maar dat is Lewis (Hamilton, red.) ook. Vorig jaar zagen we een titanenstrijd en ik hoop echt dat we er nog meer mee mogen maken", aldus de sportieve directeur.

Viaplay
x
Max Palmer: "Verstappen kon kampioenschap beslissen, maar zette zichzelf buitenspel"