Welkom bij RacingNews365

Je bent ingelogd. Profiteer direct van alle voordelen van jouw account:

  • Praat mee over de Formule 1;
  • Maak kans op leuke prijzen;
  • Krijg toegang tot exclusieve content;
  • Profiteer van exclusieve voordelen.

Welkom bij RacingNews365

Word onderdeel van de grootste racefamilie van Nederland. Maak nu jouw gratis account aan!

  • Praat mee over de Formule 1;
  • Maak kans op leuke prijzen;
  • Krijg toegang tot exclusieve content;
  • Profiteer van exclusieve voordelen.
Meld je aan
Red Bull Racing

Red Bull voorspelt nieuwe waslijst aan budgetcap overtredingen

Helmut Marko denkt dat veel teams dit Formule 1-seizoen de financiële reglementen kunnen gaan overschrijden. Dat vanwege de inflatie en dan vooral de stijgende energiekosten.

Saudi 2022 start
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © Red Bull Content Pool / Getty Images

Vorig jaar was er een team, namelijk Red Bull, dat zich niet had gehouden aan de financiële reglementen en meer uitgaf dan de toegestane 145 miljoen dollar. Dit jaar zakte het budgetplafond verder naar 140 miljoen dollar, maar vanwege de inflatie is dit bedrag inmiddels al iets verruimd.

Maar het is nog maar zeer de vraag of dat genoeg gaat zijn. Red Bull-adviseur Helmut Marko voorspelt tegenover Auto, Motor und Sport namelijk dat een groot aantal teams dit jaar het budgetplafond gaat overschrijden. "In de huidige situatie zijn er volgens mij wel zes teams die boven de limiet zitten", erkent hij.

Hij weet ook wel hoe dat komt. "De inflatie is in deze mate niet iets dat je vooraf in kon calculeren. Vooral de energiekosten wegen namelijk zwaar", aldus de Oostenrijker.

Nieuwe regels veranderen weinig

Zelf is Marko nog niet helemaal overtuigd van het nut van de regels. "Tot nu toe hebben de budgetregels niets veranderd. Waarom zou het in de toekomst anders zijn?", vraagt hij zich af.

"Een team moet simpelweg beter ontwikkelen dan de rest. Natuurlijk hebben we last van het feit dat we al minder windtunneluren mogen draaien omdat we kampioen zijn. Nu moeten we elke minuut goed gebruiken, maar uiteindelijk hangt het altijd af van de kwaliteit van het personeel."

Verder lijkt de Red Bull-adviseur niet heel erg wakker te liggen van de straf, zo laat hij doorschemeren als hij gevraagd wordt of deze terecht was. "Het was het eerste jaar van de regels. De regels waren vaag en men kwam pas laat met verduidelijkingen van deze regels."

"We hebben alles laten controleren door een accountantsbureau. Je moet ergens op vertrouwen. We dachten dat we een vangnet van drie miljoen hadden, maar uiteindelijk kwamen we vier ton boven de cap te zitten. Met dat geld bouwt Hamilton een voorvleugel", lacht hij. "Haas bouwt er een hele nieuwe auto van!"

En Red Bull?

Zelf denkt Red Bull overigens niet dat het op het lijstje met zes teams staat die de regels wel eens zou kunnen gaan overtreden. Christian Horner vertelde dat recent aan onder meer RacingNews365. "Onze straf schept een precedent voor 2022 en het gevaar voor dit jaar is dat er wel zes teams de budgetcap kunnen overtreden."

"De energieprijzen zijn exponentieel gestegen. Er is een kans dat meerdere teams - vele teams hebben al aangegeven dat het misschien gaat gebeuren - dit jaar het plafond zullen overschrijden. Wij bij Red Bull denken niet dat we de budgetcap gaan overschrijden in 2022."

"De straf die wij hebben gehad zet echter wel de toon voor de toekomst. Als je 10% minder windtunneltijd krijgt voor een overtreding van 0,37%? Hoe gaat de straf voor een overtreding van vijf miljoen er dan bijvoorbeeld wel niet uitzien?", zo sluit hij zijn verhaal af met een open vraag.

Ook interessant:

Zet deze coureur naast Verstappen en je hebt het ideale Formule 1-team

Red Bull was in gesprek met Norris. Wat voor een team zou dat opleveren? Coronel weet het: 'Het ideale F1-team!'. Maar of het zo verstandig zou zijn voor de Brit...

Speel de Viaplay Pitstop Challenge en maak kans op een VIP kartavond met Tom Coronel.

Speel nu de pitstop game
Forbidden

Weddenschappen Max Verstappen

Unibet
Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+. Unibet Unibet

20 reacties

RN365 Special
Verstappen koestert 'huwelijk' met geliefde Lambiase: "Maar wie is het mannetje, wie het vrouwtje?"

RacingNews365 zat na het F1-seizoen samen met niemand minder dan Max Verstappen voor een exclusief interview. In dit eerste deel vertelt Max over Gianpiero 'GP' Lambiase, zijn race-engineer met wie hij als het even kan voor altijd samen wil werken. Hij beschrijft de onderlinge relatie gekscherend als een 'huwelijk'. Maar wie is nou het mannetje en wie het vrouwtje?

Lees meer
Viaplay
x
Exclusief Verstappen pareert Leclerc: 'Hij verloor de F1-wereldtitel al eerder'