Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Red Bull wil verbod op kwalificatiemodus Mercedes

In liefst 71 van de laatste 80 ging de poleposition naar een Mercedes-coureur. Een van de belangrijkste wapens van het Duitse team is de zogeheten 'party modus' waarin de motor extra vermogen levert. Red Bull wil nu een verbod op deze setting.

Het Formule 1 team van Red Bull is van mening dat de FIA in moet grijpen en het gebruik van speciale kwalificatiesettings voor de motor moet verbieden. Het team van Mercedes beschikt over een setting waarmee het drie tot vier tienden per ronde wint. Met deze succesvolle strategie heeft het team nagenoeg alle poles in de laatste vier seizoenen veroverd. Horner stelt voor dat er voor de motoren ook parc fermé regels komen, zoals die voor de rest van de auto's gelden. Deze houden in dat teams niets mogen wijzigen in de periode na afloop van de kwalificatie tot en met het einde van de race. Het voorstel van Horner zou betekenen dat teams in dezelfde motorstand moeten racen als degene waarmee ze kwalificeren. "Zoals je ook parc fermé regels hebt voor de auto moeten we een dergelijk iets ook invoeren voor de motor. Vanaf het moment dat je de pitstraat verlaat om je te kwalificeren, tot en met het einde van de race moet je dezelfde motorsetting gebruiken."

"Hamilton won veel tijd tussen Q2 en Q3. Mercedes heeft een kwalificatiestand die ze alleen gebruiken in het laatste deel van de kwalificatie, omdat ze anders de motor teveel belasten." Lewis Hamilton ontkende zaterdag het bestaan van deze modus, maar later erkende teambaas Toto Wolff het bestaan van deze setting. Renault, Honda en Ferrari hebben deze setting niet. "Kijk maar naar de topsnelheden van zaterdag. Alle door Renault aangedreven auto's staan dicht bij elkaar ondanks de verschillende afstellingen. We pushen hard richting Renault om meer performance te krijgen", laat Horner weten.

Viaplay
x
Max Palmer: "Verstappen kon kampioenschap beslissen, maar zette zichzelf buitenspel"