Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Regen speelt cruciale rol tijdens mogelijke kampioensrace Verstappen in Japan

In samenwerking met WeerOnline presenteert RacingNews365 het weerbericht voor de GP van Japan. Max Verstappen kan aankomend weekend in Suzuka kampioen worden, maar hij zal dat waarschijnlijk wel in verraderlijke omstandigheden moeten doen.

Afgelopen weekend ging het in Singapore op een nat circuit niet heel goed voor Max Verstappen en wist hij de titel niet te pakken. Dit weekend krijgt hij een nieuwe kans, maar ook in Japan zal hij dan in verraderlijke omstandigheden af moeten rekenen met de concurrentie. Niet alleen op zondag zal het regenen, want het begint in Japan namelijk al op vrijdag met spetteren. Er staat een wisselvallig weekend op het programma in Suzuka. In het zuiden van Japan, waar Suzuka is gelegen, heerst in deze tijd van het jaar een vrij onstuimig klimaat. Het zeewater van de nabijgelegen westelijke Stille Oceaan is op zijn warmst en dat levert regelmatig lagedrukgebieden op. Soms komt het in de regio zelfs tot een zogenaamde tyfoon, zoals in 2019 het geval was tijdens het laatste GP-weekend in Japan, maar deze week is dat gelukkig niet aan de orde. Drie jaar geleden moesten de F1-teams vanwege de naderende tyfoon hun garages 'versterken' met zandzakken.

Regenachtige race

Op vrijdag vinden de vrije trainingen plaats terwijl er een omvangrijk gebied met regen over de regio trekt. Dat zal zeer natte sessies opleveren. In totaal wordt er tussen de 15 en 25 millimeter aan regen verwacht en lokaal zelfs nog wat meer. Wel kan de intensiteit van de regen van moment tot moment verschillen. De temperatuur schommelt rond de 18 graden Celsius. Zaterdag wordt de beste dag van het raceweekend. Een gebied met droog weer en opklaringen trekt dan over de regio, waardoor er geregeld ruimte is voor de zon. Bij temperaturen van rond de 22 graden en een zwakke tot matige wind is de baan waarschijnlijk droog. Later in de middag neemt de bewolking vanuit het zuidwesten toe en krijgt de zon het langzaam lastiger om door te breken. Tot neerslag komt het uiteindelijk waarschijnlijk niet op zaterdag. Tijdens de Grand Prix op zondag is het een ander verhaal. Opnieuw trekt er een groot gebied met regen over de regio Suzuka. Vooral in de middag en de avond zal het nat zijn, met soms ook intensieve regenbuien. Tijdens de race kan het nog de goede kant opvallen, maar op het moment van schrijven is de kans groot (75%) dat het zal regenen. Om het nog extra moeilijk te maken voor de coureurs zal het daarbij ook stevig waaien uit de zuidoostelijke richting. Later op de dag is zelfs windkracht 4 of 5 mogelijk. Daarbij zullen er ook windvlagen zijn die hoger uitvallen. Het zal een graad of 18 zijn als het regent.

Viaplay
Pos. Coureur Punten
Pos. Team Punten
Volledige stand
x
RN365-podcast Twinkeling in ogen Verstappen onheilspellend nieuws voor F1-concurrenten