© Force India

Nieuwsoverzicht

Renault, Williams en McLaren dwarsbomen reddingsplan Force India

30 jul. 2018 12:45 René Oudman 1 reacties
Zes Formule 1-teams hebben er baat bij dat Force India overeind blijft. Drie constructeurs liggen voorlopig echter in de weg. Renault, McLaren en Williams weigeren hun handtekening te zetten onder een verdrag wat financieel bijzonder goed uitpakt voor Force India.

Mocht Force India daadwerkelijk in een overnameprocedure belanden, dan is het naar goed Formule 1-gebruik dat alle teams in moeten stemmen alvorens de stal in kwestie haar prijzengeld ontvangt. Nieuwe Formule 1-teams, zoals Haas twee jaar geleden, moeten reglementair onderaan de ladder beginnen en stromen in hun eerste seizoen als laatste stal binnen, om geen prijzengeld binnen te halen.

Voor de nummer vier van de vorige twee constructeurskampioenschappen is het geld bijzonder belangrijk. Als Force India na overname wordt aangemerkt als nieuw team, dan gaat er ongeveer 150 miljoen dollar verloren, zo berekende het doorgaans goed ingelichte Duitse medium Auto, Motor und Sport. In dat geval zou het team haar deuren moeten sluiten, geen enkele investeerder zou zoveel geld op kunnen brengen dat de klap van het verloren gegane prijzengeld te boven valt te komen.

Renault heeft andere motieven dan Williams en McLaren om geen krabbel te zetten. De Fransen willen Liberty Media onder druk zetten, als argument voeren zij 'klaar te zijn' met de groeiende invloed van Ferrari en Mercedes. De Italiaanse stal heeft met Haas en Sauber in feite een B- en een C-formatie, Mercedes heeft een verregaande samenwerking met Force India. Voor McLaren en Williams is het een pure geldkwestie: zij krijgen meer centen aan prijzengeld, als Force India wegvalt. Grote concurrent Haas heeft overigens blind getekend voor het reddingsplan van Force India.

Reacties

Er ging iets mis bij het ophalen van de reacties... Kom op een later moment terug om de reacties te lezen.

Je bericht kon niet worden geplaatst. Probeer het nogmaals of log opnieuw in

De voordelen van een account:

  • Reageren op artikelen

  • Toegang tot exclusieve content

  • Win mooie prijzen met quizen en spellen

  • Profiteer van exclusieve voordelen