Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Retro: Jos Verstappen scoort laatste F1-punt tijdens Grand Prix van Oostenrijk

Ondanks dat Jos Verstappen acht seizoenen lang uitkwam in de Formule 1, wist de coureur uit Montfort slechts zeven keer punten binnen te halen. Eén van die zeven punten finishes was op de A1-Ring (tegenwoordig Red Bull Ring). De Oostenrijkse GP van 2001 was een formidabele race van de Limburger. RacingNews365 neemt je mee terug in de tijd.

Het is begin mei (2001) wanneer het Formule 1 -circus afreist naar Spielberg bei Knittelfeld voor de zesde ronde van het kampioenschap. Ondertussen heeft Michael Schumacher drie F1-wereldkampioenschappen achter zijn naam staan, gaat Max Verstappen naar de kindercrèche en staat Britney Spears bovenaan de internationale hitlijsten.

Om 14:00 lokale tijd gaan de lichten uit op de A1-Ring. Een chaotische start, waarbij Heinz-Harald Frentzen, Jarno Trulli, Mika Hakkinen en Nick Heidfeld stil blijven staan wegens problemen met hun launch control-systeem. Wonder boven wonder gebeuren er geen (zware) crashes en kan iedereen zijn race vervolgen. Michael Schumacher kent een lastige start en wordt direct gepasseerd door Montoya en broer Ralf. Verstappen profiteert van het viertal auto's dat niet wegkwam tijdens de start en schuift direct een aantal plaatsen op. Kort daarna komt de safety car de baan op, om de stilstaande auto's op het rechte stuk op een veilige manier te kunnen verwijderen. Na de herstart in ronde vier weet Verstappen - die met minder benzine rijdt dan zijn concurrentie - Kimi Raikkonen en Eddie Irvine in te halen én de snelste raceronde te klokken. Kort daarna passeert de Limburger ook McLaren-coureur David Coulthard én klokt hij wederom de snelste ronde van de race. Terwijl Verstappen door het veld snijdt, knokken Montoya en Michael Schumacher (te) hard om de leiding. De Colombiaan eindigt in het grind, Schumacher maakt een uitstapje naar het gras en valt terug naar de zesde plaats. Ondertussen valt Ralf Schumacher uit. Dit alles resulteert erin dat Rubens Barrichello in diens Ferrari aan de leiding gaat, Verstappen tweede ligt en Coulthard aansluit op plaats drie.

Montoya, Schumacher, Barrichello en Verstappen strijden om de leiding.

Wegens een te kleine benzinetank in de Arrows dient Verstappen - in tegenstelling tot zijn concurrenten - twee keer binnen te komen voor extra brandstof. In ronde 23 maakt 'Jos the Boss' zijn eerste pitstop. Na het uitrijden van de pitstraat bevindt Verstappen zich op de zevende stek. Michael Schumacher is op dat moment bezig aan een sterke opmars. De Duitse coureur zet een officieel nieuw ronderecord neer en jaagt op raceleiders Barrichello en Coulthard. In ronde 45 komt Verstappen binnen voor zijn tweede stop. Ook zijn rivalen gaan rond deze periode naar binnen. Coulthard profiteert van een betere strategie en neemt de leiding over van Barrichello. Verstappen vervolgt zijn race op de zesde plaats. Coulthard rijdt 2,1 seconden los van Barrichello en komt als eerste over de eindstreep. Daarmee is de Schot eindelijk van zijn 'vloek' verlost: de McLaren-coureur werd sinds de terugkeer van de Grand Prix van Oostenrijk (1997) altijd tweede in Spielberg. Barrichello en Schumacher vergezellen Coulthard op het podium. De rest van de puntenpakkers bestaat uit een bijzonder rijtje namen. Rookie Kimi Raikkonen finisht vierde en scoort drie punten in zijn Sauber. Olivier Panis wordt vijfde en bezorgt BAR-Honda twee puntjes. Verstappen gunt zichzelf een fantastisch cadeau na een indrukwekkende race: hij finisht zesde en scoort daarmee één punt. Later blijkt dat dit het laatste WK-punt uit de loopbaan van de Limburger is. Het is echter niet het laatste succesmoment van een Verstappen op het Oostenrijkse circuit...

Jos Verstappen, Arrows A22, 2001. Arrows' last full season in #F1 . Jos scored a single point in Austria. #DNPQ pic.twitter.com/6XUe0AVCO4 — The Motorsport Nut (@Motorsport_Nut) April 26, 2016

Viaplay
x
Trucje Verstappen verklaart opzienbarend Red Bull-trucje