Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Daniel Ricciardo

Ricciardo blikt vol passie terug op waanzinnig Monaco-rondje Verstappen

Komend weekend staat de Grand Prix van Monaco op het programma. Daniel Ricciardo moest vorig jaar vanaf de zijlijn toekijken en was wel een tikkeltje jaloers. De Australiër, nu uitkomend voor RB, neemt het waanzinnige polerondje van Max Verstappen als voorbeeld.

Verstappen Monaco
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © RN365/Michael Potts

Iedereen keek vorig seizoen met open mond naar het polerondje van Max Verstappen in Monaco. De Nederlander had een achterstand van twee tienden op Fernando Alonso in de tweede sector, maar wist het in het laatste gedeelte op bizarre wijze nog om te draaien. Verstappen raakte meermaals de muur, vond tóch tweeënhalve tienden en pakte poleposition. Daniel Ricciardo was op dat moment de reservecoureur van Red Bull en keek met verbazing toe.

"De coureur kan hier het verschil maken", vertelt Ricciardo tegenover onder meer RacingNews365. "Maar je kan ook verschil maken als je je één voelt met de auto. Op een bepaalde manier maakt de set-up niet zoveel uit, maar het kan ook juist wel uitmaken. Als je je comfortabel voelt met de set-up, kan je er meer uithalen. Ik had vorig jaar de kans om de onboard beelden van Max te bekijken en je kon de connectie en het vertrouwen zien in de laatste sector. Het deerde hem niet dat hij de muren kuste. Sterker nog, hij raakte de muur op het rechte stuk. Er is een gevoel dat je zodanig comfortabel bent en je harder kan pushen zonder angst."

Jaloers

Ricciardo was in 2023 ook onder de indruk van Esteban Ocon, die naar de vierde tijd reed. Uiteindelijk mocht hij door een gridstraf voor Charles Leclerc als derde starten. "Ik nam ook mijn hoed af voor Esteban. Ik keek ernaar en wist dat hij zich één voelde met de auto. Het was vanuit het oogpunt van een fan mooi om deze rondjes en knappe prestaties te zien."

Wel was de RB-coureur een tikkeltje jaloers. "Ik kan me herinneren dat ik over de pitstraat heen keek. Als je daar staat, kan je de laatste sector en de chicane na het zwembad zien. Ik stond aan het begin van de kwalificatie met Christian Horner te kijken en hij zei al dat ik het miste. Ik reageerde dat ik jaloers was. Ergens was het minder stressvol, maar je kent ook het gevoel als je hier rondrijdt en de auto tot de limiet kan pushen. Het is zo eng, mooi, bizar en intensief tegelijk. Het is één van de mooiste ervaringen in het leven."

Ricciardo legt uit waarom het zo mooi is. "Als je het rondje aan elkaar knoopt in de kwalificatie, geeft dat zo'n geweldig gevoel. Het is gewoon tof. Max raakte vorig jaar drie keer de muur en hoorde daarna dat hij pole had gepakt. Hij heeft dan het gevoel dat niemand drie keer de muur wilde raken en hij het heeft verdiend. Je voelt dat je het écht verdiend hebt."

De Australiër heeft het zelf ook weleens meegemaakt. Ricciardo pakte bij Red Bull poleposition in 2016 en 2018. "Ik heb zeker goede rondjes gereden. Ik begin aan dit weekend met een blij en vertrouwd gevoel. Op vrijdag volgt er geen beloning, dus dan beleef ik gewoon heel veel plezier, omdat ik weer op dit circuit mag rijden. Een soort 'holy shit, wat is het fijn om hier weer naar buiten te rijden'. Ik weet ook zeker dat ik na een paar rondjes zal denken van: 'laten we het wat rustiger aan doen'. Maar het vertrouwen zal groeien en misschien volgt er wel weer een geweldig rondje op zaterdag."

Praat mee!

Viaplay
x
Horner Red Bull-teambaas velt oordeel over Perez: "We verliezen opties"