Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site (Plus)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Premium)
  • En nog veel meer…
Ontdek de mogelijkheden
Daniel Ricciardo

Ricciardo verslaat Tsunoda tijdens zijn eerste kwalificatie: "Zeker dat er nog meer in zit"

Het was de eerste kwalificatie van het jaar voor Daniel Ricciardo, en op de Hungaroring ging hij er gelijk met een solide startpositie voor de race op zondag vandoor.

Ricciardo AlphaTauri
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © Red Bull Content Pool / Getty Images

Daniel Ricciardo heeft een goede zaterdag achter de rug. Hij was tijdens de kwalificatie voor de GP van Hongarije sneller dan zijn teamgenoot Yuki Tsunoda. De goedlachse Australiër mocht vorige week weer instappen in de koningsklasse nadat Nyck de Vries per direct bij de Italiaanse renstal werd ontslagen. In Hongarije wist hij de auto op de dertiende startplek voor zondag te zetten. Niet slecht in de AlphaTauri. De Vries deed het in tien raceweekenden slechts een keer beter.

De kwalificatie voor de Grand Prix van Hongarije was de eerste kwalificatie in een lange tijd voor de Australiër. Een aanpassing aan het format zorgde er echter voor dat de zaterdag op de Hungaroring voor iedereen een nieuwe ervaring was. Ricciardo liet er zelf het volgende over los tegenover de media, inclusief RacingNews365: "Dit (nieuwe format) maakte het niet makkelijker. Maar het was hetzelfde voor iedereen, niemand had dit format eerder dit jaar al ervaren. Ik vond het wel een beetje raar om met harde banden naar buiten te gaan tijdens de kwalificatie. Maar het is wel weer fijn dat je een zachtere band krijgt zodra je door die kwalificatieronde heen komt. Dus de delta wordt automatisch sneller. Je ziet altijd liever een min dan een plus."

"Ik ben er zeker van dat er nog meer in zit"

Veel ogen waren deze eerste kwalificatiedag dus op de AlphaTauri met startnummer 3 gericht. Op de vraag of zijn eerste kwalificatie van 2023 boven verwachting was, reageert Ricciardo met lichte twijfel: "Op een manier. Ik weet het niet. Ik had geen idee waar ik verwacht had op de grid te staan, dus dan is de dertiende plek een beetje... irrelevant." Toch was de Australiër sneller dan zijn teamgenoot Tsunoda. "Yuki is natuurlijk nu mijn referentiepunt, en of ik nu voor of achter hem sta, het feit dat ik in de buurt ben is denk ik al positief, aangezien ik nog niet veel tijd in de auto heb doorgebracht."

Hij wist dat er veel druk op hem stond. Deze druk kwam ook van hemzelf. "Ik wist dat er best een berg te beklimmen was. Ik verwacht als autocoureur altijd wat van mezelf. Maar om eerlijk te zijn heb ik geprobeerd dat zoveel mogelijk los te laten. Ik wilde er zeker van zijn dat dit de plek was waar ik me weer mezelf kan voelen. Ik denk dat wij allemaal makkelijk 95 procent uit de auto kunnen halen op dit niveau. Maar het gaat om de laatste procenten, en ik denk dat ik er een paar heb gevonden tijdens de kwalificatie. En ik ben er zeker van dat er nog meer in zit."

Punten op zondag?

Naar mate de zaterdag vorderde, maakte de druk bij Ricciardo plaats voor rust. "Ik voelde me best comfortabel. Vrijdag hadden we maar één echte sessie en ik liep een beetje uit de pas, maar ik wist soort van waar nog wat te halen viel. Het was best voor de hand liggend waar ik nog wat snelheid kon vinden. En toen ik in de auto sprong voor de kwalificatie voelde ik me best relaxt. Ik was blij, blij om weer terug te zijn en de limieten van de auto op te zoeken."

En of een plekje in de top 10 er op zondag inzit? "Als we punten kunnen scoren, zou dat ontzettend groot nieuws zijn. Maar voor nu denk ik niet dat het gaat gebeuren."

Forbidden

Weddenschappen Daniel Ricciardo

Unibet
Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+. Unibet Unibet

Formule 1 GP Hongarije 2023 RN365 Nieuwsdossier

3 reacties

Viaplay

Unibet
x
Lewis De vurige Red Bull-wens die Hamilton niet hardop uit wil spreken