Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Ricciardo zet zijn F1-carrière op het spel: alles of niks

Na avonturen bij verschillende Formule 1-teams is Daniel Ricciardo weer teruggekeerd bij de oude vertrouwde Red Bull-familie. Dit zal de allerlaatste kans worden in zijn carrière: nu is het alles of niets.

Via HRT naar Toro Rosso en Red Bull, door naar Renault, een voorlopig F1-einde bij McLaren en nu tóch weer een zitje binnen de Red Bull-familie: Daniel Ricciardo heeft een opvallende carrière gehad in de koningsklasse en tegen alle verwachtingen in mag hij bij AlphaTauri nu weer bewijzen waarom hij bij de beste twintig rijders hoort. Dat doet hij in plaats van Nyck de Vries, die na tien tegenvallende races zijn zitje kwijtraakte. Ricciardo krijgt in ieder geval twaalf races de kans om zichzelf te bewijzen en nu zal dit écht zijn laatste kans zijn. Ten minste, de kans dat Ricciardo na een falend optreden bij AlphaTauri nog een ander stoeltje krijgt, is niet groot. Wat moet Ricciardo nú doen om weer terug te keren naar de top? Wat zijn zijn kansen in de Formule 1? En wat zou het nekschot van zijn carrière zijn de komende twaalf races?

Ricciardo krijgt een prachtige kans

De Formule 1-carrière van Ricciardo was eigenlijk al zo goed als voorbij na twee mislukte huwelijken. Bij Renault was hij na twee jaar weer weg en bij McLaren werd hij er na twee jaar uitgeknikkerd. De Australiër mag De Vries bedanken, want met het uitblijven van goede prestaties krijgt hij een uitgewezen kans om weer terug te groeien naar Red Bull. Het zitje bij AlphaTauri zal namelijk absoluut niet het beoogde eindstation zijn voor Ricciardo - en datzelfde geldt ook voor Red Bull. Een uitzichtloos stoeltje voor een half seizoen, daar wordt niemand echt gelukkig van. Maar wat als hij de sterren van de hemel rijdt naast Yuki Tsunoda? En Sergio Perez blijft nog even teleurstellen bij Red Bull? Dan is een terugkeer naar het topteam zeker niet ondenkbaar. Nadat hij eigenhandig besloot om te vertrekken bij Red Bull, zijn er eigenlijk geen grote kansen meer geweest voor Daniel. Ironisch genoeg komt nu weer zijn beste kans, maar moet hij wel instappen bij het zusterteam. Als hij inderdaad Tsunoda zoek rijdt, dan kan er opnieuw leven geblazen worden in zijn carrière bij een F1-topteam. Wat hij hiervoor moet doen? Zoals hierboven benoemd Tsunoda verslaan, maar eigenlijk begint hij een stapje lager: beter zijn dan De Vries. Met vrijwel altijd een van de laatste plaatsen in de uitslagen van het huidige seizoen zal dat niet heel moeilijk zijn, maar met de matige AT04 moet hij het nog wel even waarmaken. Daarnaast weten we na tien races buiten de F1 niet hoe goed hij nog écht is.

Maken of kraken

Er zijn ongeveer drie reële opties voor Ricciardo in de komende twaalf races. Van optie één zal hij dromen: teamgenoot Tsunoda verslaan, indruk maken op de Red Bull-top en het stoeltje van Perez overnemen vanaf 2024 (of 2025). De andere twee opties? Zich meten met Tsunoda, maar niet uitzonderlijk snel zijn en het stoeltje bij AlphaTauri bezet houden in 2024, waarna hij toch een keer klaar is. Uitzonderlijk is het woord waarmee we Daniel over twaalf races willen omschrijven, anders zal zijn F1-carrière uitdoven. De kans bestaat natuurlijk ook nog dat de Japanner beter is dan Ricciardo, waarna hij na dit jaar sowieso gedag mag zeggen tegen Red Bull en AlphaTauri - en daarmee hoogstwaarschijnlijk de F1 in het algemeen.

Andere F1-teams?

Ricciardo maakt enigszins kans bij Red Bull, maar een toekomst bij een andere renstal? Dat gebeurt niet zo snel. Van de tien teams zijn Red Bull en AlphaTauri hierboven benoemd en McLaren en Renault zullen hem niet snel terugnemen. Dan blijven er zes teams over. Ferrari en Mercedes zullen niet zomaar azen op een oude en (vooralsnog en oogwaarschijnlijk) uitgedoofde coureur. Aston Martin zit nog wel even vol. Kleinere teams als Haas en Alfa Romeo kunnen ook afgeschreven worden, al kan Audi natuurlijk nog een kleine kans bieden. Zij willen echter liever een Duitser... Williams? Daar hebben ze met de Mercedes-link ook nog andere prioriteiten. Al met al blijft eigenlijk maar één optie over: doorstromen naar Red Bull als teamgenoot van Max Verstappen. Dat werkte in het verleden redelijk en Daniel is misschien wel de beste teamgenoot van de Nederlander geweest tot nu toe, dus waarom niet? En stel dát het gebeurt, hoeveel kans heeft hij dan echt in de wereldtitel? Eerder lukte dit hem ook niet, maar wie weet...

Viaplay
x
Max Palmer: "Verstappen kon kampioenschap beslissen, maar zette zichzelf buitenspel"