Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Fernando Alonso

Rivalen Alonso en Hamilton worden nooit vrienden: "Hem inhalen geeft voldoening"

Dat Fernando Alonso en Lewis Hamilton bovenal collega's zijn en geen vrienden, dat was al duidelijk. Alonso zegt dat de twee ook nooit vrienden zullen worden. Als hij in de race de Brit in kan halen, geeft dat hem véél meer voldoening dan bij een andere coureur.

XPB 211907 Hi Res
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © xpb.cc

Het is het seizoen 2007. Fernando Alonso is de tweevoudig regerend wereldkampioen en heeft de overstap gemaakt van Renault naar McLaren. Daar treft hij als teamgenoot de in de Formule 1 debuterende Lewis Hamilton. De gevestigde orde versus de nieuwkomer.

Beide coureurs winnen dat seizoen vier races en allebei pakken ze 109 punten. Eén punt te weinig voor de wereldtitel. Die gaat naar Ferrari-coureur Kimi Raikkonen die door de laatste race in Brazilië te winnen naar een totaal van 110 punten gaat. Het was een seizoen vol controverse (McLaren verloor door een spionageschandaal alle punten voor de constructeursstrijd, red.) en het begin van de rivaliteit tussen Alonso en Hamilton.

"Nu is er een ander soort rivaliteit, ik denk niet dat we in de toekomst vrienden zullen zijn. Ik denk niet dat we veel dingen delen. Maar het is waar dat de rivaliteit in 2007 een vlucht heeft genomen", onthult Alonso in de DAZN-documentaire Fernando Onthuld.

Wrijving en spanning

"We zaten in hetzelfde team, dezelfde garage, we reisden vaak samen, we waren bij meetings en we begonnen te merken dat er wrijving was, dat er spanning was. We streden voor het wereldkampioenschap en we vochten voor elke race op zondag. Je komt aan bij de teamvergadering en je kijkt naar zijn telemetrie, zijn on board-camera's en wanneer hij tijdens de vergadering spreekt", blikt Alonso terug op zijn enige jaar samen met Hamilton.

"Klaagt hij over de achterkant, dat soort dingen. Het team koos geen richting om de auto te ontwikkelen die bij ons beiden paste, zodat ieder van ons op zoek was naar zijn eigen voordeel, omdat we erg aan elkaar gewaagd waren. Er waren dat jaar veel dingen die de harmonie verstoorden. We waren jong, onvolwassen en we hadden veel aanvaringen", geeft de Spanjaard nu toe.

Artikel gaat verder onder de foto

			© xpb.cc
	© xpb.cc

Kritiek op Ron Dennis

Alonso heeft ook kritiek op de rol van teambaas Ron Dennis in dat seizoen, die niet hielp om de situatie tussen hem en Hamilton te verbeteren. "We hadden een baas die niet wist hoe hij de situatie onder controle moest houden. Dit zou niet gebeurd zijn met Flavio Briatore. Of met Lawrence Stroll. Er zijn bepaalde figuren in de F1 die zorgen dat ze gerespecteerd worden en andere waar de coureurs 'de baas zijn'", zegt Alonso.

"Bij McLaren in 2007 hadden wij als coureurs te veel controle en niemand gaf ons een serieuze waarschuwing. Het was een moeilijk jaar, waarin Hamilton en ik ons vooral schuldig maakten aan een gebrek aan teamwork."

Alonso keerde na een jaar alweer terug naar Renault. Hamilton bleef bij McLaren en werd het seizoen erna (2008) wereldkampioen. In de jaren erna bleef de rivaliteit tussen de twee kemphanen. "We hebben in de loop der tijd meer aanvaringen gehad. In 2013, in Canada, speelden we kat en muis. In Abu Dhabi 2023 ook."

"In Bahrein was daar het geluksmoment van het jaar, want ik was overgestapt naar Aston Martin en in de strijd voor het podium moest ik Hamilton voorbij. Elke keer als we elkaar inhaalden, gaf het extra voldoening én pijn als jij degene was die werd ingehaald. Ik denk dat dit altijd zo zal blijven."

Praat mee!

Viaplay
x
Verstappen Red Bull-kopstuk mysterieus over upgrade: "Interessant voor ons"