Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Formule 1 Grand Prix Australië 2024

Video-terugblik: Totale chaos en vernieling terwijl Verstappen aan de horizon verdwijnt

Max Verstappen gaat dit weekend jagen op zijn tweede zege in de GP van Australië. Vorig jaar boekte de Nederlandse wereldkampioen op Albert Park er zijn eerste overwinning, maar wat vooral bij is gebleven is de enorme rode vlaggen-chaos. Een terugblik op die enerverende race, met saftycars, herstarts en liefst drie rode vlaggen.

XPB 1198889 Hi Res
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

De GP van Australië 2023 werd gewonnen door Max Verstappen, voor Lewis Hamilton en Fernando Alonso die de Nederlander vergezelden op het podium. Tot zover niets geks, zou je zeggen. Maar de race op Albert Park was een van de meest chaotische uit de recente geschiedenis, met hoofdrollen voor Alexander Albon, Kevin Magnussen en Alpine-rijders Esteban Ocon en Pierre Gasly.

We beginnen bij de start van de race. Max Verstappen vertrekt van poleposition, maar door een goede start neemt George Russell bij bocht 1 de leiding over en wordt Verstappen ook gepasseerd door Lewis Hamilton. In bocht 3 van de eerste ronde tikt Lance Stroll Charles Leclerc van de baan en de Ferrari-coureur komt niet meer uit het gravel: gele vlag en uiteindelijk een safetycar.

In ronde 4 wordt de race weer hervat, maar drie rondes later is het alweer raak. Albon verliest in bocht 6 de controle over zijn wagen, raakt de muur en schiet weer de baan op. Voordat eerste de gele vlag wordt gezwaaid, missen Gasly en Nico Hulkenberg de terug op de baan gestuiterde Williams maar ternauwernood. Russell duikt als leider onder de safetycar de pits in, maar even later volgt de rode vlag, omdat er teveel rotzooi op baan ligt. Hierdoor krijgen de andere coureurs een gratis pitstop en is Hamilton de nieuwe leider, gevolgd door Verstappen.

Na de rollende herstart (na het uitvallen van Leclerc), volgt er na de rode vlag door de crash van Albon een staande herstart. Hamilton behoudt nog even de leiding, maar al in de eerste ronde na deze tweede herstart neemt Verstappen de eerste plek over. Hij bouwt zijn voorsprong op de Mercedes-rijder gestaag uit, tot deze uiteindelijk een comfortabele tien seconden is. Maar dan gaat het in ronde 55 (van de 58) weer mis.

Kevin Magnussen zit dicht op de muur, te dicht. Met zijn rechterachterwiel raakt hij met een klap de muur, waardoor de band van de velg schiet en zelfs toeschouwers gewond raken. Eerst is er weer een gele vlag en een safetycar, maar al snel wordt voor de tweede keer in deze race de rode vlag getoond en volgt voor de derde keer deze middag een herstart.

Met nog twee rondes te racen liggen er weer kansen voor Hamilton, als hij vanaf P2 bij de staande herstart het Verstappen enorm lastig wil maken. Maar de Nederlander doet alles goed. Hij is snel weg, zet zijn auto voor die van Hamilton en gaat als eerste bocht 1 in, daarmee krijgt hij niets mee van de chaos die volgt. Want chaos is het enige juiste woord voor wat er allemaal gebeurt na deze herstart. Koude banden en de laagstaande zon worden als veroorzakers gezien. Mede daarom is de race dit jaar eerder op de dag.

Nog voor hij bocht 1 in kan sturen, wordt Nyck de Vries vol van achteren geraakt door Logan Sargeant, die simpelweg lijkt vergeten te remmen. Beide rijders schieten rechtdoor in het gravel: einde race. Fernando Alonso komt wel goed door bocht 1, maar wordt van achteren aangetikt door Carlos Sainz waardoor Alonso spint. Ferrari-rijder Sainz krijgt hiervoor na de race vijf seconden tijdstraf en zakt van P4 naar P12.

Om Alonso te ontwijken schiet Gasly het gras op (net als Sergio Perez). De Fransman verliest wat snelheid, komt terug de baan op, maar ziet niet dat teamgenoot Ocon achter hem zit. Gasly stuurt wat naar buiten, waardoor de Alpines elkaar raken en allebei vol in de muur crashen, een enorme puinhoop achterlatend. De derde rode vlag van de middag is het enige logische besluit.

De race wordt uiteindelijk nog wel hervat, maar de rollende herstart valt samen het vallen van de zwartwit-geblokte vlag. Verstappen pakt zo zijn eerste zege bij de GP van Australië, maar wat vooral zal bijblijven zijn de vele incidenten, crashes, rode vlaggen en herstarts.

Ook interessant:

Wat brengt de GP van Australië? Keert de rust in de paddock terug? Hoe dan ook. Verstappen kan de beste seizoenstart ooit in de F1 neerzetten. Wie stopt hem? Is hij te stoppen?

Abonneer je op ons YouTube-kanaal en mis niets van de Formule 1.

Abonneer je op ons YouTube-kanaal.

Praat mee!

Viaplay
x
Video Droomoverstap Hulkenberg zet F1-coureursmarkt op scherp