Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
F1

Roland Ratzenberger: Formule 1-coureur die nooit vergeten mag worden

Op zaterdag 30 april 1994 kwam Roland Ratzenberger om het leven tijdens de kwalificatie op Imola. Het werd een moment in de sportgeschiedenis dat nooit vergeten mag worden.

Roland Ratzenberger
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © Photo4

Een droom: Roland Ratzenberger had er één. De Oostenrijker wilde dolgraag Formule 1-coureur worden. Ratzenberger begon relatief laat in de autosport, maar won op weg naar de koningsklasse wel het Oostenrijkse en Centraal-Europese Formule Ford-kampioenschap en reed ook in de Le Mans-series. In 1994 kwam zijn droom daadwerkelijk uit. Ratzenberger mocht zijn Formule 1-debuut maken bij Simtek. Het team gaf hem een contract voor vijf races.

Een droom: het hoort iets moois te zijn en je voldoening te geven. Ratzenberger liet in Aida (Japan) zien waar hij toe in staat was. De coureur kwalificeerde zich als 26e, maar reed in de race knap naar de elfde plaats op het aan de kalender toegevoegde circuit. Hij profiteerde van zijn al bestaande kennis over de baan en kwam in tegenstelling tot 14 anderen wél over de streep. Het was een knappe prestatie in zijn tweede race.

Een nachtmerrie: de eerste beelden van de fatale crash op Imola waren verschrikkelijk. Ratzenberger schoot er vlak voor Villeneuve Curva met 314 kilometer per uur af. Zijn voorvleugel brak af en belandde onder de auto, met een ongekende klap als gevolg. Het medische team deed wat ze konden, maar het was uiteindelijk niet mogelijk om zijn leven te redden.

Een nachtmerrie: dat zou het gehele weekend op Imola worden. Vrijdag ging het al fout toen Rubens Barrichello keihard crashte en met de schrik vrijkwam. En een dag na de dood van Ratzenberger ging het fataal mis voor de man die nog naar de plaats van het ongeval was gekomen: Ayrton Senna. De Braziliaan twijfelde of hij wilde racen na de dood van Ratzenberger, maar ging toch. Wéér een verschrikkelijk ongeval, wéér een klap voor iedereen die de coureurs in kwestie lief had.

Een nachtmerrie: vandaag precies 30 jaar geleden vond het plaats. Ratzenberger was een man die voor de autosport leefde en helaas veel te vroeg is heengegaan. 30 april, het is en blijft een gitzwarte dag in de Formule 1. Een droom hoort iets moois te zijn.

Rust zacht, Roland.

			© XPBimages
	© XPBimages

Praat mee!

Viaplay
x
Max Verstappen maakt zich geen zorgen: "Dit zegt niks voor Monaco"