Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Russell: "De Vries zien we snel terug in de Formule 1"

George Russell heeft Nyck de Vries hoog zitten. De voormalig concurrent van de Brit maakt furore in de Formule E, nadat hij zich net niet wist op te werken tot in de Formule 1. Russell denkt dat de kans groot is dat we De Vries binnen afzienbare tijd terug gaan zien in de koningsklasse van de autosport, zo vertelt hij in een exclusief interview met RacingNews365.

Nyck de Vries werd zijn kartingdagen gezien als een megatalent. In 2010 en 2011 werd hij wereldkampioen, waarna McLaren hem bij het eigen juniorprogramma haalde. Hij doorliep in de jaren daarna verschillende juniorklassen in de single seaters, alvorens hij na een jaar in de GP3 in 2017 de overstap maakte naar de Formule 2. Daar hield hij zich knap staande in een veld vol talentvolle coureurs. In zijn debuutseizoen werd hij zevende, gevolgd door een vierde plaats in 2018. Hij eindigde dat jaar achter kampioen George Russell, vice-kampioen Lando Norris en nummer drie Alexander Albon. Het drietal maakte de overstap, maar De Vries bleef achter in de Formule 2. Terwijl de wegen tussen de Sneker en McLaren scheidden, ging De Vries in zijn derde seizoen in de F1-kweekvijver op jacht naar de Formule 2-titel. Die won hij met overmacht, maar in tegenstelling tot de jaren daarvoor was er voor de F2-kampioen geen zitje beschikbaar in de koningsklasse van de autosport. De Vries schakelde verder en ging aan de slag bij het Formule E-team van Mercedes. Zijn talent staat daar buiten kijf. De Nederlander kende een solide debuutseizoen in de elektrische raceklasse en is zijn tweede jaar ijzersterk begonnen. Na vijf Grand Prix gaat hij met twee overwinningen aan de leiding in het kampioenschap. Artikel gaat verder onder de afbeelding .

Het toont aan dat De Vries eigenlijk ook in de Formule 1 thuishoort. Het is iets waar voormalig Formule 2-rivaal George Russell het in een exclusief gesprek met RacingNews365 helemaal mee eens is. Hij kent de Nederlander al een lange tijd en herinnert zich hoe de drie jaar oudere De Vries alles en iedereen versloeg in de karts. "We waren toen vrienden. In 2011 was hij zelfs mijn beste vriend in de paddock. Hij racete in KF1, ik in KF3 en hij domineerde absoluut alles", herinnert hij zich. Nyck was volgens de Williams-coureur dusdanig goed in de karts, dat dat hem in de single seaters mogelijk heeft tegengewerkt. "Zijn pure dominantie in zijn kartcarrière heeft hem misschien wel een beetje geschaad toen hij in de single seaters terecht kwam. Want hij had eerder in zijn carrière nog nooit tegenslagen meegemaakt", zo luidt zijn oordeel. Toch hoort De Vries een Formule 1-zitje te hebben, vindt Russell. "Hij heeft naar mijn mening absoluut de snelheid om een geweldige coureur te zijn. Ik zou niet verbaasd zijn als hij in de komende jaren in de Formule 1 terecht komt. Hij heeft zich bewezen in de Formule E, hij staat er altijd. Hij gaat strijden voor die wereldtitel en hij is echt een geweldige coureur", aldus de Brit, die het racen tegen De Vries niet per se mist. "Dat zou ik niet zo zeggen nee. We zijn in de Formule 2 elkaar wel eens tegengekomen op de baan, hij is een harde racer, maar wel altijd fair. Hem missen is overdreven, maar hij doet het geweldig en zoals ik al zei, het zou me niet verbazen als we hem ergens de komende jaren in de Formule 1 terugzien." Die tegenslagen die De Vries nooit heeft gehad in de zijn kartcarrière, kende Russell naar eigen zeggen de afgelopen jaren wel. Hij is daardoor een sterker persoon geworden, zo bevestigt hij als we hem daar naar vragen. "Zonder twijfel, zonder twijfel. Alles gaat soms goed in het leven, maar als je aan de top komt krijg je altijd te maken met grote teleurstellingen. Als je niet weet hoe je daar mee om moet gaan, dan gaat dat aan je vreten en dan heeft het invloed op je prestaties." "Denk aan mijn race vorig jaar in Imola", vervolgt hij toen we hem nog voor de Grand Prix van Emilia-Romagna sproken. "Toen ik achter de safety car crashte, maar denk ook aan de twee zware jaren die ik kende in mijn juniorcarrière, 2013 en 2015. Die momenten hebben mij geholpen in mijn verdere ontwikkeling. De race voor Mercedes in Bahrein vorig jaar was ook een bittere pil om te slikken, maar ik heb het nu achter me gelaten. Als ik een ander carrièrepad had gehad, dan had het me tot op de dag van vandaag denk ik nog achtervolgd", aldus de Brit.

Viaplay
x
Hulkenberg 'Op weg naar nieuw F1-team'