Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Russell: "Verstappen naast Hamilton had zijn carrière beschadigd"

George Russell reed de eerste jaren van zijn F1-carrière achteraan het veld bij Williams, maar als hij terugkijkt op die periode, dan heeft hij er geen spijt van. Als hij te vroeg voor de leeuwen was gegooid en al snel naast Lewis Hamilton was gezet, had dat misschien zijn carrière kunnen beschadigen. Hetzelfde geldt voor een coureur als Max Verstappen...

Heeft George Russell baat gehad bij drie seizoenen Williams voordat hij de overstap naar Mercedes maakte? In gesprek met SquareMile wordt die vraag hem voorgelegd. "Het is iets dat je nooit zeker weet. Maar ik zeg dat wel tegen mezelf, want ik zie het glas graag halfvol en ik wil elke situatie op een positieve manier bekijken." "Ik zou nu kunnen zeggen dat ik drie jaar van mijn carrière heb weggegooid omdat ik in een auto reed achteraan de grid en niet kon vechten voor de zeges, maar ik kan ook naar de positieve aspecten kijken van mijn periode bij Williams." "Ik kijk nu terug naar die jaren en denk 'ja, misschien heb ik meer geleerd achteraan de grid dan mijn rivalen die vanaf dag een in het diepe zijn gegooid hebben gedaan'. Sommige coureurs werden namelijk al vroeg in hun carrière voor de leeuwen gegooid en dat heeft hun carrière pijn gedaan."

Verstappen naast Hamilton

Russell noemt vervolgens een fictief voorbeeld. Wat als Max Verstappen bij Mercedes naast Lewis Hamilton was ingestapt? "Neem Max als voorbeeld, die al na achttien maanden zijn promotie kreeg", zo doelt de Brit op de overstap van Toro Rosso naar Red Bull in 2016. "Als Max misschien naar een team als Mercedes was gegaan en het daar tegen een piekende Lewis Hamilton op had moeten nemen, dan had dat zijn carrière beschadigd kunnen hebben." "Je moet het dus van twee kanten bekijken", oordeelt hij. "Max was een veel betere coureur nadat hij drie of vier jaar ervaring had opgedaan vergeleken met toen hij achttien maanden ervaring had. Als je het tegen iemand op moet nemen die op zijn allerbest is en domineert in de auto waar hij aan gewend is, dan zou Max misschien vandaag de dag niet in deze positie zitten", aldus Russell.

Dankbaar

Aan de hand van die hypothetische situatie concludeert Russell dat hij dankbaar moet zijn voor zijn tijd bij achterhoedeteam Williams. "Ik moet de mensen die me hebben geadviseerd en me uiteindelijk in deze positie hebben gebracht dankbaar zijn. In die drie jaar bij Williams had ik misschien wat verder vooraan kunnen strijden, maar als ik niet in een Mercedes had gereden, had ik toch niet gestreden voor de wereldtitel." "Dus wat is het verschil?", zo vraagt hij zich hardop af. "Uiteindelijk wil ik titels winnen en of ik nou achteraan het veld of voor positie zeven strijd, voor mij zit daar geen verschil tussen. Al met al ben ik blij met hoe ik er nu voorsta", zo sluit hij af.

Viaplay
x
Max Palmer: "Verstappen kon kampioenschap beslissen, maar zette zichzelf buitenspel"