Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Russell blij dat Mercedes-debuut geen 'sprookje' is geworden

Het winnen van de Grand Prix van Sakhir in 2020 was teveel van het goede, vindt George Russell. Zijn debuut voor Mercedes was dan een soort 'sprookje' geworden.

George Russels eerste ervaring bij Mercedes is er een met gemengde gevoelens. De Brit mocht last minute invallen voor de Duitse renstal tijdens de Grand Prix van Sakhir in 2020. Lewis Hamilton testte positief op het coronavirus, waardoor Russell met vrijwel geen Mercedes-ervaring achter het stuur kroop van de W11. Het gebrek aan kilometers was echter geen probleem. Na een sterke kwalificatie startte hij vanaf de eerste startrij, waarna hij langere tijd zicht had op de overwinning. Een lekke band en een verprutste pitstop gooiden echter roet in het eten. Russell moest genoegen nemen met de negende plaats. Toch kijkt hij positief terug op het weekend, waarin hij veel heeft geleerd van de teleurstellende uitslag. "Ik wil de meest complete coureur mogelijk worden en over twintig jaar terugkijken en zeggen: 'Dat was een enorm sterke carrière. Elke uitkomst had zo zijn reden en het heeft me allemaal sterker gemaakt'", zegt hij tegen Crash.net . "Ik denk dat die race in Bahrein, het mislopen van de overwinning, mij een sterkere coureur maakt. Het was op een bepaalde manier teveel een sprookje geweest om daar te winnen en ik had deze overwinning waarschijnlijk minder kunnen waarderen."

Russell leert om te gaan met teleurstelling

De afgelopen drie seizoenen was Russell vrijwel altijd terug te vinden in de achterhoede van het veld. De bolide van Williams was niet competitief, maar hierdoor heeft hij naar eigen zeggen wel geleerd om beter met teleurstellingen om te kunnen gaan. Een van zijn grootste teleurstellingen was tijdens de GP van Emilia Romagna in 2020, waar hij crashte achter de safety car. "Het was niet alleen de ervaring bij Mercedes, maar ook een aantal andere momenten. Het omgaan met terugkomen na een teleurstelling is onderdeel van het leven en onderdeel van een competitieve sport", legt hij uit. "Je weet dat je een kampioenschap niet wint of verliest in één race, het duurt een heel seizoen. Je zal altijd teleurstellende weekenden hebben. Je zal falen en je zal succes hebben, maar als je niet terugkomt van een teleurstelling, dan zet je de prestaties van jezelf en van het team op het spel." Russell denkt veel te hebben geleerd van alle leerprocessen na een matig Formule 1-weekend, waardoor hij beter presteert. "Ik denk dat mensen die het makkelijk hebben gehad in hun carrière en in hun leven het veel lastiger hebben als ze ineens in de problemen komen. Waarschijnlijk komen ze daar dan minder snel bovenop." "Dat is waarom ik blij ben met een paar incidenten, want dit heeft mij veerkrachtiger gemaakt. Ik had die race (Sakhir, red.) graag willen winnen, maar dat is niet waarom ik word herinnerd in mijn carrière."

Viaplay
x
Hulkenberg 'Op weg naar nieuw F1-team'