Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
F1 nieuws

Rwanda maakt serieus werk van F1-race: "Een ideale kans"

Keert de Formule 1 na meer dan 30 jaar terug naar Afrika? Daar moeten de fans toch serieus rekening mee gaan houden, want Rwanda gaat echt werk maken van een F1-race in het land.

F1 logo
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

De laatste jaren is het vaker een heet hangijzer geweest bij het bepalen van de F1-kalender: het ontbreken van een race in Afrika. In 1993 reed de sport voor het laatst op het Afrikaanse continent. Alain Prost won op het Kyalami Grand Prix Circuit in Zuid-Afrika en is nu, ruim dertig jaar na dato, nog altijd de laatste GP-winnaar op het Afrikaanse continent.

Daar kan binnenkort verandering in komen, want er lijken ontwikkelingen te zijn om terug te keren in Afrika. Niet Zuid-Afrika, maar Rwanda toont serieuze interesse in een F1-race, zo onthulde Stefano Domenicali in een interview met Autosport. Eind september is er een overleg tussen de Formule 1 en afgevaardigden uit Rwanda.

Bij dat gesprek zal ook Christian Gakwaya aanwezig zijn. Hij is de voorzitter van de Automobile Club of Rwanda en een van de aanjagers van het project. In gesprek met FormulaPassion bevestigt hij de interesse in een F1-race: "Het is tijd dat Afrika deel uitmaakt van de F1-kalender. Wij zijn er klaar voor om een F1-race te organiseren."

"Rwanda vertegenwoordigt een ideale kans voor de terugkeer van de Formule 1 naar Afrika. We zijn serieus met het indienen van onze kandidatuur", vervolgt hij. "Onze interesse in de Formule 1 ligt in lijn met de nationale strategie om sport te gebruiken als hefboom voor economische transformatie. Voor de autosport in Rwanda is het hosten van de F1 een belangrijk onderdeel van een bredere strategie die de ontwikkeling van infrastructuur, capaciteitsopbouw en scholen omvat, en de drang om meer internationale evenementen en kampioenschappen te organiseren."

Rwanda is een klein land in centraal-Afrika, maar geen onbekende in de sportwereld. Visit Rwanda is een grote sponsor bij voetbalgrootmachten Arsenal en PSG en dit jaar vindt de FIA prijsuitreikingceremonie plaats in hoofdstad Kigali. In 2025 is Rwanda het toneel van het wereldkampioenschap wielrennen.

Ook interessant:

Verstappen verliest belangrijke Red Bull-pionnen als vallende dominostenen

In de zomerstop van de Formule 1 staat het nieuws niet stil. Opnieuw vertrekt een belangrijke Red Bull-pion bij het team van Max Verstappen. Waar houdt dit op? Houdt dit überhaupt een keer op en wat betekent het voor de Nederlandse F1-vedette?

Bekijk je de podcast liever op YouTube, dan kan dat hier.

Wint Max Verstappen of een andere gekozen favoriet in Singapore? Dan betaalt Unibet maar liefst 50 keer jouw inzet uit!

Voorwaarden van toepassing, alleen geldig voor nieuwe spelers van 24 jaar en ouder. Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+.

Win 50 keer jouw inzet!

Praat mee!

Viaplay
x
Max Verstappen trekt heldere conclusie over controversiële McLaren-achtervleugel