Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Sainz laat eerste vrije training GP Nederland schieten

Carlos Sainz zal niet in actie komen tijdens de eerste vrije training vrijdag in Zandvoort. Hij geeft zijn stuurtje over.

Dat vertelt teambaas Fred Vasseur als hij door RacingNews365 wordt gevraagd naar de junioren van Ferrari. Volgens de reglementen moet een F1-team namelijk elk jaar twee keer een vrije training (een keer per coureur) afstaan aan een rookie. Net als vorig jaar zal het Robert Shwartzman zijn die het stuur overneemt van de twee Ferrari-coureurs. In Nederland zal Carlos Sainz opzij stappen, terwijl Charles Leclerc 'waarschijnlijk' in Abu Dhabi de SF-23 afstaat aan de Russische coureur die onder de Israëlische vlag rijdt.

Zelf gekozen

Waarom eigenlijk in Zandvoort? Dat vragen we vervolgens aan Vasseur. Het was blijkbaar de bewuste keuze van Sainz om VT1 in Nederland aan zich voorbij te laten gaan. "De Ferrari-coureurs mochten zelf kiezen wanneer ze hun bolide af zouden staan aan Shwartzman. Bij Sainz viel de keuze dus op Zandvoort. Ik weet dat het geen makkelijke situatie is, maar Carlos was heel direct." "Het is geen makkelijke beslissing, want tijdens raceweekenden als Japan, Singapore en Las Vegas kan het eigenlijk niet. Verder zijn er ook sprintraces in Austin en Qatar en races waar de bandenkeuze anders is. Daardoor zijn er uiteindelijk niet heel veel opties."

F2-junioren overgeslagen

Robert Shwartzman is de officiële test- en reservecoureur van Ferrari, terwijl er ook nog een aantal talentvolle F2-coureurs zichzelf junior mogen noemen van de Scuderia. Waarom mogen zij, Arthur Leclerc (het broertje van) of Oliver Bearman, zich niet opmaken voor een F1-training? "Zij moeten zich focussen op het F2-seizoen", oordeelt Vasseur. "We proberen hen voor het einde van het jaar andere testmogelijkheden te bieden, zoals in onze F1-bolide van 2021 of iets anders. Ik wil hen voor nu echter pushen om gefocust te blijven op het Formule 2-kampioenschap", aldus de Franse teambaas.

Viaplay
x
Max Verstappen trekt heldere conclusie over controversiële McLaren-achtervleugel