Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Formule 1 2020

Sainz pareert aanval Al-Attiyah nipt in negende etappe Dakar, overwinning voor Peterhansel

In de negende etappe van de Dakar Rally ziet Carlos Sainz zijn voorsprong in het klassement behoorlijk slinken dankzij een sterke aanval van Nasser Al-Attiyah. Het was echter Stephane Peterhansel die de overwinning pakte.

Peterhansel Dakar 2020
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © Eric Vargiolu / DPPI / Red Bull Content Pool

De negende etappe van de Dakar Rally is op het nippertje gewonnen door Stephane Peterhansel. De Franse coureur in de X-Raid Mini moest bij het eerste meetpunt concurrent Nasser Al-Attiyah voor zich dulden, maar gaf daarna de leiding niet meer uit handen. Peterhansel bouwde zijn voorsprong op de Toyota-coureur behendig uit naar ongeveer een minuut. Al-Attiyah wist in de slotfase terug te komen, maar kwam over de streep op slechts vijftien seconden van de winnaar.

De proef begon aanvankelijk als een driekoppige strijd tussen de Franse coureur, Carlos Sainz en Nasser Al-Attiyah. Het verschil tussen de drie bedroeg tot voorbij het honderd-kilometer-punt slechts zestien seconden. Daarna werden de gaten groter, zo verloor Sainz tussen meetpunt twee en drie ruim vijf minuten. Hoewel de Spanjaard na zijn grote tijdsverlies even dichterbij wist te komen, verloor hij ook aan het einde weer tijd en kwam hij op 6,5 minuut van winnaar en teamgenoot Peterhansel over de streep.

Sainz behoudt voorlopig wel de leiding in het klassement, maar ziet Al-Attiyah in rap tempo dichterbij komen. Waar Sainz voorafgaand aan de negende etappe bijna zeven minuten voorsprong had, zijn daar na afloop van de proef slechts vierentwintig seconden van overgebleven.

Bernhard ten Brinke was wederom de beste Nederlander en eindigde de proef als zevende op 8,5 minuut van de winnaar. Erik van Loon stuurde zijn Toyota naar de twaalfde plaats en gaf ruim drieëntwintig minuten toe op de winnaar. Voor Peter van Merksteijn was (en is) het een behoorlijke baaldag. Van Merksteijn crashte al na negentig kilometer en heeft zijn weg nog niet kunnen vervolgen. De gebroeders Coronel naderen het einde van de proef en rijden op ruim een half uur van de beste tijd.

Tussenstand klassement Dakar Rally 2020, auto's

Plaats Coureur Achterstand
1. Carlos Sainz -
2. Nasser Al-Attiyah + 00m24s (+ 3 min. penalty)
3. Stephane Peterhansel + 06m38s
4. Yazeed Al Rajhi + 34m16s (+ 2 min. penalty)
5. Orlando Terranova + 49m41s
7. Bernhard ten Brinke + 01u08m59s

We zijn genomineerd voor Website van het Jaar! Kunnen we op jouw steun rekenen om te winnen? Alvast hartelijk dank voor je stem!

Stem op RacingNews365

Praat mee!

Viaplay
x
Mega salaris! 'Newey strijkt enorm salaris op bij nieuwe werkgever'