Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Logan Sargeant

Sargeant: "Daarom zie je minder niet Europese coureurs in de F1"

Op de hedendaagse F1-grid staan een aantal coureurs die al op jonge leeftijd een grote stap moest maken om überhaupt ooit kans te maken op een zitje in de Formule 1. Logan Sargeant is een van de coureurs die het is gelukt om een zitje in de koningsklasse van de autosport te veroveren, maar daarvoor moest hij zijn thuisland Amerika al op jonge leeftijd verlaten.

Sargeant Australia
Interview
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

De Grand Prix van Miami was in 2022 een groot succes. In Amerika is men van de Formule 1 gaan houden en dit F1-seizoen heeft men een extra reden om naar de F1-races te kijken, Logan Sargeant. De Amerikaanse coureur komt dit jaar uit voor Williams en zal de show in Miami dit jaar nog groter maken. Sargeant komt namelijk uit Fort Lauderdale, een stad die net naast Miami ligt. Daarom is de race in Miami de thuisrace voor Sergeant, die nog altijd nauwelijks kan voorstellen dat hij in zijn eigen achtertuin een Formule 1-race gaat rijden.

"Ik begon op parkeerplaatsen in Miami met karten en nu ga ik met een F1-bolide aan de start verschijnen van een Formule 1-race, op een parkeerterrein in Miami. Dat mag je wel speciaal noemen!", blikt Sargeant met een grote lach op zijn gezicht in exclusief interview met RacingNews365 vooruit op de thuisrace in Mei. "Miami kan zeker gezien worden als mijn achtertuin, en eigenlijk ga ik nu voor het eerst racen in Amerika. Daar reed ik in het verleden namelijk alleen maar in karts, maar niet in racebolides. Het gaat echt speciaal worden om daar te rijden, zeker omdat de Amerikaanse fans voor een geweldige sfeer zullen zorgen."

"Toen ik jong was wilde ik op het hoogste niveau racen en om in de karts op het hoogste niveau te racen, moet je racen in Europe. Daar rijden namelijk de beste coureurs en dus besloot ik om naar Europa te vertrekken. Dat had op dat moment eigenlijk nog niet zoveel te doen met mijn droom om in de Formule 1 of een andere raceklasse te gaan rijden. Ik wilde gewoonweg op het hoogste niveau racen en daarom moest ik op dat moment in Europa zijn."

Logischerwijs een grote stap voor een Amerikaanse tiener, die ver van huis zijn eerste stappen moest afleggen om in de F1 terecht te komen. "De meeste tijd in Europa heb ik doorgebracht tussen Zwitserland en Groot-Brittannië. Dat was wel even een omschakeling in vergelijking tot Miami", blikt de nu 22-jarige coureur met wat bedenkingen op zijn gezicht terug in de tijd. "Tegenwoordig zie ik steeds meer Amerikanen terug op de startlijsten van kartraces in Europa, dus het lijkt wat meer normaal te zijn geworden dat mensen de overstap maken."

			© XPBimages
	© XPBimages

"Dat is cool om te zien, ook omdat de Formule 1 in Amerika veel groter is geworden de laatste jaren. Wat dat betreft denk ik dat alles de juiste kant opgaat en juist dat maakt het ook zo speciaal om nu te racen in Amerika. Het is mooi om het mee te maken en eindelijk ook weer in Amerika te zijn, want dat ben ik door het racen niet vaak."

En thuis zijn, is iets dat meerdere coureurs van de huidige F1 Grid niet vaak zijn. Met Yuki Tsunoda, Oscar Piastri en Guanyu Zhou om maar een aantal coureurs op te noemen, zijn er flink wat coureurs die buiten Europa zijn geboren en daardoor slechts zelden naar hun thuisland kunnen. Terugkijkend naar de karting periode in Europa, voelt Sargeant dat zeker als een extra opoffering ten opzichte van andere jonge racetalenten.

"Op jonge leeftijd de overstap maken naar Europa is niet makkelijk en ik denk zeker dat het er makkelijker uitziet dan hoe het echt is. Dat geldt niet alleen voor iemand als mij die uit Amerika komt, maar kijk ook bijvoorbeeld naar Zhou uit China of coureurs uit Australië en Nieuw-Zeeland. Het is heel moeilijk om op jonge leeftijd zo'n grote beslissing te nemen. Je maakt de beslissing om van thuis weg te gaan, van je vrienden en familie. Het kan ver weg zeker ook eenzaam aanvoelen op sommige momenten. Daarom is het mentaal ook een uitdaging."

"Dat maakt je echter ook sterker, maar op hetzelfde moment is het denk ik ook de reden waarom we minder coureurs vanuit die landen in de Formule 1 terugzien."

Piastri is zoals genoemd ook een van de coureurs die vanuit ver buiten Europa zijn weg naar de Formule 1 heeft gevonden. Met titels in de F3 en F2 opzak, wordt de Australiër vaak geprezen, maar wordt vergeten dat Piastri en Sargeant meerdere keren teamgenoten waren in hun weg richting de Formule 1.

"Het is echt mooi om nu samen in de Formule 1 te racen, want al op mijn veertiende was Oscar een teamgenoot van me. Dat je hier dan nu beide op hetzelfde moment in de F1 debuteert, is wel echt tof. We hebben altijd goede duels met elkaar kunnen uitvechten dus het is leuk om daarop terug te kijken. Hij heeft zijn kampioenschappen gewonnen voorafgaand aan zijn debuut in de Formule 1 en verdient alle lof. Aan het eind van de dag, begint alles hier in de F1 nu wel weer opnieuw en de rest behoort tot het verleden."

"Ik zie de F1 bijna als een andere sport waarin je moet presteren en zo niet kijkt niemand meer terug naar je prestaties voorafgaand aan je debuut. Dus ik richt me nu vooral op mezelf", aldus Sargeant die aan het slot van het interview vooral zijn focus heeft gelegd op de volgende race en zijn thuisrace in Miami. "Je weet nooit wanneer je je kans krijgt in de Formule 1, die heb ik gekregen en nu wil ik zo goed mogelijk presteren. We gaan op dit moment de goede kant op en we gaan ons race na race verbeteren, daarnaast gaan we ook zeker dagen hebben waar we echt wat kunnen doen met de bolide."

Verstappen aast op zijn eerste overwinning in China. Pak 50 keer jouw inzet bij Unibet als Verstappen de snelste ronde rijdt en wint!

Voorwaarden van toepassing, alleen geldig voor nieuwe spelers van 24 jaar en ouder. Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+

Win 50 keer jouw inzet!

Interviews RN365 Nieuwsdossier

Praat mee!

Viaplay
x
Live Reacties na dominante pole Verstappen