Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Audi

Sauber verwacht meteen veel van Wheatley: "18 jaar succes bij Red Bull"

Jonathan Wheatley stapt na dit seizoen over van Red Bull naar Sauber/Audi. Het nieuwste fabrieksteam van de Formule 1 zal vanaf 2026 toetreden tot de koningsklasse en doet dat niet zonder grote ambities. Van Wheatley wordt dan ook veel verwacht.

Wheatley Verstappen 2022
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

Per 2026 krijgt de Formule 1 een nieuw fabrieksteam: Audi. Het gerenommeerde Duitse merk neemt het huidige team van Sauber over en introduceert ook meteen een eigen F1-motor. De ambities zijn groot en die werden de afgelopen weken al kracht bij gezet, door het binnen halen van meerdere kopstukken. Misschien wel de grootste naam is Jonathan Wheatley. De Brit is momenteel nog actief als Sportief Directeur bij Red Bull, maar zal na dit seizoen in dienst treden bij Sauber.

Wheatley wordt namelijk per 2026 de eerste teambaas van Audi in de Formule 1. Na zijn 'gardening leave' zal Wheatley halverwege komend jaar al bij het huidige Stake F1 aan de slag gaan. Daar heeft men hoge verwachtingen van de Brit. Wheatley was namelijk de afgelopen twee decennia uiterst succesvol bij Red Bull en dat hopen ze in Zwitserland te evenaren. Dat vertelt de huidige teambaas van Stake F1, Alessandro Alunni Bravi tegenover onder meer RacingNews365: "Ik kan Jonathan alleen van buitenaf beoordelen omdat ik hem niet persoonlijk ken, maar we kunnen natuurlijk zien dat hij een sterke impact en bijdrage heeft geleverd aan de afgelopen 18 jaar van succes bij Red Bull."

"Red Bull is in ieder geval nog steeds de benchmark in de Formule 1 als team qua organisatie, qua talenten," zo vervolgt de Italiaan. "En dus denk ik dat iemand die een sleutelrol heeft vervuld in dit team een positieve bijdrage kan leveren en ik verwacht dat Jonathan samen met Mattia (Binotto red.) ons team zal leiden. Dus voor mij is het een positieve toevoeging en we kijken uit naar hem volgend jaar."

Voor Bravi is het een vreemde gewaarwording. De Italiaan zal dit jaar nog uitzingen als teambaas, maar moet halverwege 2025 plaats maken voor Wheatley. Waar zijn eigen toekomst ligt, is nog niet bekend: "Ik zal de komende weken met Mattia praten en we zullen een open en transparante discussie hebben over welke functies beschikbaar zijn en wat mijn rol in de toekomst zou kunnen zijn. Er zijn natuurlijk veel factoren die geëvalueerd moeten worden. Ik heb verschillende rollen doorlopen binnen de Sauber Group, vanaf het begin als algemeen directeur en daarna als teamvertegenwoordiger. Natuurlijk is de situatie met het Audi F1-project nu veranderd, ook voor mij, en ik zal in de nabije toekomst beoordelen wat ook voor mij het beste is."

Tegenover RacingNews365 reageerde ook Christian Horner op het aanstaande vertrek van Wheatley. De Brit vertelt eerlijk dat hij zijn collega niet ging tegenhouden: "Jonathan heeft het geweldig gedaan, eerst als teammanager en daarna als sportief directeur. Hij heeft de afgelopen 19 jaar, oftewel in ons 20e seizoen, deel uitgemaakt van de reis die we hebben gemaakt. We zijn erg dankbaar voor wat hij heeft gedaan en voor de moeite die hij zich heeft getroost in die tijd. We hebben hem dus zeker niet willen tegenhouden en we wensen hem veel succes in de toekomst. Maar dat zorgt er op zijn beurt weer voor dat er progressie mogelijk is binnen onze eigen organisatie."

Ook interessant:

Verstappen brengt Mercedes iets wat het jaren heeft gemist

Toto Wolff claimde vorige week dat Mercedes de jacht op Max Verstappen heeft gestaakt. Hoe serieus moeten we die woorden nemen? Of is het vooral om iets van rust terug te brengen binnen het team en de coureurs vertrouwen te schenken?

We verloten maar liefst 10 schaalmodellen en 10 caps onder onze YouTube-abonnees! Maak nu kans op één van deze prijzen door je te abonneren op ons YouTube-kanaal én te reageren onder de video via de onderstaande knop.

Abonneer, reageer en win!

Praat mee!

Viaplay
x
RN365 Podcast Verstappen brengt Mercedes iets wat het jaren heeft gemist