Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

'Snobistische' Wolff en collega's de mond gesnoerd door nieuw F1-team

Nu Andretti Global in zee gaat met General Motors, hebben de snobistische Formule 1-teambazen geen mogelijkheid meer om in discussie te gaan, zo meent de familie Andretti.

Andretti Global wil naar de Formule 1. Dat was al langer bekend. De huidige F1-teams leken niet gecharmeerd van dat idee, omdat het er voor zou zorgen dat het prijzengeld over een extra team zou moeten worden verdeeld. Men vond dat Andretti er voor zou moeten zorgen dat er meer geld binnenkwam dan dat het zou kosten voor de andere teams. Toto Wolff riep afgelopen jaar namelijk het volgende. "Wanneer er een team bijkomt, hoe kun je dan ervoor zorgen dat je meer geld binnenhaalt dan dat het gaat kosten?" Ook Red Bull-teambaas Christian Horner wees op de centjes. "Het geld zal uiteindelijk een belangrijke factor zijn. Het zou oneerlijk zijn om andere teams indirect te laten betalen voor de extra nieuwkomers. Dat is altijd een conflict dat je zult hebben", aldus de teambaas van Max Verstappen en Sergio Perez. Mario Andretti, vader van teameigenaar Michael, was daar niet van gediend. "Ze kiezen voor een erg snobistische aanpak. Uiteindelijk zullen wij meer waarde toevoegen aan de sport dan wegnemen. Wolff gebruikt het financiële plaatje als excuus. Je merkt dat hij er naar kijkt en denkt dat hij een stem minder gaat krijgen. Dat het een extra team is dat tegen hem ingaat. Zo denkt hij erover", aldus de oud F1-coureur in een reactie.

Andretti: geen discussie meer mogelijk

We spoelen even vooruit en begin 2023 is het Andretti dat bekend maakt in zee te gaan met General Motors, de grootste autofabrikant van de Verenigde Staten. Volgens de Amerikanen hebben Wolff en co nu geen poot meer om op te staan als het aankomt op hun commentaar op Andretti als elfde team. "We zijn nu al zo'n vier à vijf maanden aan het praten met elkaar", vertelt Michael Andretti aan onder meer RacingNews365 . "Ja dit is absoluut onze beste kans om toe te treden tot de Formule 1. Iedereen vroeg zich namelijk af wat wij op tafel konden leggen." "Nu brengen we een van de grootste fabrikanten ter wereld met ons mee. Dat was het enige wat we nog af moesten vinken. Nu hebben we dat gedaan en we nemen een enorme hoeveelheid aan steun voor de Formule 1 mee." "Ik denk dan ook niet dat iemand daar nog over in discussie kan gaan. Ik geloof er 1000% in dat we nu een kans hebben om snel op de Formule 1-grid te staan. We staan er beter voor dan de concurrentie. De capaciteiten die GM in huis heeft, zijn van hetzelfde niveau als welk F1-team dan ook, dus daar zijn we heel enthousiast over." "Een Amerikaanse autofabrikant die achter een Amerikaans F1-team staat dat met een Amerikaanse coureur wil rijden: dat is het grootste nieuws van het jaar! We gaan hard aan de bak om een goed team te bouwen met goede mensen. GM heeft geweldige middelen en mensen die klaar staan, dus dat gaat ons ook zeker helpen om nog eerder klaar te zijn. We bevinden ons in een hele goede positie", aldus Andretti.

Viaplay
x
Kalender F1 slaat terug op kritiek Verstappen: "Het is niet verplicht"