Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Special: Deze vrouwelijke coureurs schopten het tot in de Formule 1

Er zijn steeds meer vrouwen werkzaam in de Formule 1. Toch dient er zich nog geen vrouwelijke coureur aan in de door mannen gedomineerde wereld. In het verleden hebben er 'slechts' vijf vrouwen deelgenomen aan de Formule 1. Racingnews365 zet ze op een rij en kijkt naar de prestaties van de dames.

Maria Teresa de Filippis Nationaliteit: Italiaans Jaren: 1958 - 1959 Teams: Maserati, Behra-Porsche Inschrijvingen: 5 Starts: 3 Punten: 0 Maria Teresa de Filippis was de eerste vrouwelijke Formule 1-coureur. Ze begon haar racecarrière als gevolg van een weddenschap met haar broers. Zij vertelden Maria dat ze niet snel genoeg was. Uiteindelijk racete de Italiaanse in verschillende kampioenschappen. Dit was niet zonder succes en na een paar overwinningen tekende ze bij Maserati als Formule 1-coureur. Ze wordt herdacht als de pionier van de vrouwelijke autosport.

Maria Grazia ‘’Lella’’ Lombardi Nationaliteit: Italiaans Jaren: 1974 - 1976 Teams: March, RAM, Williams Inschrijvingen: 17 Starts: 12 Punten: 0.5 Lella Lombardi is de meest succesvolle vrouwelijke Formule 1-coureur. Ze heeft als enige vrouw ooit één keer in de punten gereden. Dit lijkt weinig, maar in die tijd kregen alleen eerste zes coureurs punten. Ze finishte als zesde en verdiende een half punt, omdat de race was ingekort. Lombardi is daarna nog in verschillende andere raceklassen actief geweest, zoals de 24 uur van Le Mans en NASCAR.

Divina Galica Nationaliteit: Brits Jaren: 1976, 1978 Teams: Surtees, Hesketh Inschrijvingen: 3 Starts: 0 Punten: 0 Divina Galica was in eerste instantie Olympische skiester. Ze nam in totaal vier keer deel aan de Winterspelen. Op uitnodiging van een tv-programma deed ze mee aan een 'celebrity auto race'. Ze verraste hierin iedereen met haar talent. Vervolgens ging ze aan de slag in de autosport. Van karten tot en met Formule 1 probeerde ze elk kampioenschap. Zowel in 1976 als 1978 probeerde ze zich te kwalificeren voor een Grand Prix. Dit mislukte jammerlijk en na de derde poging gaf ze het op.

Desiré Wilson Nationaliteit: Zuid-Afrikaans Jaren: 1980 Team: Williams Inschrijvingen: 1 Starts: 0 Punten: 0 Desiré Wilson wordt gezien als de snelste vrouwelijke race coureur ooit. Ze is de enige vrouw die een FIA Super Licentie heeft behaald. Hiermee kon ze op het hoogste niveau racen. In 1980 won ze de Monza 1000km en de Silverstone 6 Hours World Championship for Makes. Hierdoor is ze de eerste vrouwelijke coureur die een officiële FIA wereldkampioenschap-race heeft gewonnen. Helaas kon ze zich in 1980 in een Williams niet kwalificeren voor de Britse Grand Prix. Ze werd wel de eerste vrouw ooit die een Formule 1 race won in een officieus kampioenschap, te weten het British Aurora F1 Championship, vergelijk met de huidige BOSS-GP.

Giovanna Amati Nationaliteit: Italiaans Jaren: 1992 Team: Brabham Inschrijvingen: 3 Starts: 0 Punten: 0 Giovanna Amati is de laatste vrouw die als Grand Prix-coureur in de paddock rondliep. Ze heeft gedurende haar carrière aan verschillende raceklassen deel genomen. Zo heeft Amati in de Formula Abarth, Formula 3 en Formule 3000 gereden. In 1992 kreeg ze de kans om bij Brabham te tekenen. Tijdens de vrije training in Zuid-Afrika spinde de Italiaanse maar liefst zes keer. Ze wist zich in geen enkele van de eerste drie races te kwalificeren en werd ontslagen. Haar vervanger was een zekere Damon Hill, die in 1996 wereldkampioen werd.

In deze lijst zijn alleen vrouwen opgenomen die minimaal deel hebben genomen aan een officiële kwalificatiesessie. Daarom ontbreekt bijvoorbeeld de naam Susie Wolff.

Viaplay
x
Topontwerper 'Newey verlaat Red Bull Racing aan het einde van het seizoen'