Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site (Plus)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Premium)
  • En nog veel meer…
Ontdek de mogelijkheden
Jos Verstappen

Special: Een verloren seizoen voor Verstappen

De winter van Jos Verstappen bracht in 1997 geen kerstgeschenk. Na zijn eenjarige avontuur met Tyrrell zat de Nederlander werkloos thuis.

In 2019 is het 25 jaar geleden dat Jos Verstappen debuteerde in de Formule 1. RacingNews365 blikt in tien specials terug op de carrière van de man die autosport op de kaart zette in Nederland. In deel vijf blikken we terug op een verloren seizoen bij Stewart.

Voor het eerst zonder contract

De carrière van Jos Verstappen kwam maar moeizaam van de grond in de Formule 1. Als wereldtalent stonden de teams in 1993 voor hem in de rij, maar na een mislukt avontuur bij Benetton en wisselende optredens bij Simtek, Arrows en Tyrrell was de animo anno 1998 beduidend minder geworden.

De subtopteams toonden nog mondjesmaat interesse, maar Verstappen wist voor het seizoen 1998 geen zitje te bemachtigen.

Stewart vormt reddingsboei

Halverwege het seizoen 1998 kon Jos Verstappen zijn handschoenen en overall toch weer aantrekken. Bij Stewart presteerde Jan Magnussen (vader van F1-coureur Kevin Magnussen, red.) ondermaats. Teambaas Jackie Stewart vond het na anderhalf seizoen welletjes en wist dat Verstappen op de bank zat.

Huub Rothengatter regelde een deal die Verstappen tot het einde van het seizoen verbond aan de subtopper. De vorm van Stewart leek in orde, met een vijfde en zesde plaats in Canada. Maar vanaf het moment dat Verstappen instapte bij het team, zakte het naar achteren op de grid en werd er geen enkel punt gescoord. De andere teams in de subtop ontwikkelden simpelweg hun bolide sneller door en waren betrouwbaarder.

Barrichello overklast Verstappen

Met Rubens Barrichello wist Verstappen dat hij een uitstekend coureur als teamgenoot had. In zijn tweede kwalificatie in Schotse dienst weet de Nederlander zich voor zijn teammaat te kwalificeren, maar in de rest van het seizoen heeft Barrichello zwaar de overhand tijdens de kwalificaties. Tijdens het seizoen haalt Verstappen slechts sporadisch de finish, doordat de Stewart zeer onbetrouwbaar is. Met name de versnellingsbak en de motor vormen de achilleshiel van de witte bolide.

De snelle Braziliaan werd door teambaas Jackie Stewart op handen gedragen en binnen het team gingen geluiden op dat Verstappen geen gelijke behandeling kreeg, iets dat ook gesuggereerd werd over de inmiddels ontslagen Jan Magnussen.

Stewart en Verstappen met ruzie uit elkaar

Teambaas Stewart en het kamp-Verstappen hielden er een andere gedachten op na. De Schot kende soms een apart werk- en denkwijze. Verstappen deed na zijn vertrek bij het team uit de doeken dat Stewart maandenlang boos op hem was geweest en niet meer met hem sprak.

"Ik heb ook nog eens een aanvaring met hem gehad. Hij wilde me meenemen in een rallyauto om mij rijles te geven. Daar heb ik vriendelijk voor bedankt. Hoe denkt een 65-jarige man mijn iets te leren in een rallyauto die niet te vergelijken is met een F1-auto?"

"Daar dacht hij kennelijk anders over. Ik stelde hem voor om het geld dat met die test gemoeid was in het testteam van de F1 te stoppen, want testen deden we zelden. Die opmerking schoot hem in het verkeerde keelgat en hij sprak niet meer met me."

De gesprekken over een stoeltje voor 1999 vielen zo al snel stil. Een gemiste kans, aangezien het team dat jaar razendsnel was en zelfs een Grand Prix won.

Hét abonnement voor de echte racefan. Sluit je ook aan bij de tofste F1-community!

Meld je direct aan

0 reacties

Viaplay
RN365 Special
RacingNews365 premium: Hét abonnement voor de echte racefan!

Beleef het F1-seizoen als nooit te voren met RN365 premium en profiteer onder meer van een exclusieve app en advertentievrije site.

Lees meer
x
RN365 F1-podcast Verstappen moet oppassen voor overmoedige Perez