Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Special: Verstappens leven na de Formule 1

Jos Verstappen heeft vandaag de dag nog altijd de meeste Formule 1-starts op zijn naam staan van alle Nederlandse coureurs. Zijn F1-carrière eindigde na een laatste, weinig succesvol avontuur bij Minardi, maar nadien zat de Limburger op autosportgebied zeker niet stil.

In 2019 is het 25 jaar geleden dat Jos Verstappen debuteerde in de Formule 1. RacingNews365 blikt in tien specials terug op de carrière van de man die autosport op de kaart zette in Nederland. In het tiende en laatste deel komt het raceleven van Verstappen na de Formule 1 aan bod. Gesprekken met Jordan over een F1-stoeltje voor 2004 liepen op niets uit en daarmee kwam er een streep te staan onder het Formule 1-avontuur van Jos Verstappen, een avontuur dat tien jaar had geduurd. Het maakt dat Jos Verstappen in 2004 aan de zijlijn staat, maar een jaar later keert hij terug op mondiaal niveau. Hij wordt de kartrekker van A1 Team Nederland in de nieuwe raceklasse voor landenteams, de A1GP. De kenmerkende rood-wit-blauwe helm van Verstappen past mooi in de knaloranje bolide van het team dat onder leiding staat van Jan Lammers. Verstappen kan echter geen potten breken in het eerste jaar van het kampioenschap. Een zeker podium in de sprintrace in Zuid-Afrika gooit hij weg door een persoonlijke fout, om zich vervolgens in de hoofdrace te revancheren met zijn enige overwinning van het jaar. Na vele jaren wordt het Wilhelmus weer gespeeld voor Verstappen. In het door Team Frankrijk gewonnen kampioenschap leggen Jos Verstappen en Nederland beslag op de zevende plaats. Het tweede seizoen wordt afgetrapt op Nederlandse bodem en wel op Circuit Zandvoort. Verstappen is er na geschillen met de teamleiding niet meer bij en zijn plekje wordt overgenomen door Jeroen Bleekemolen.

Amerika blijft lonken

In diezelfde jaren blijft Jos Verstappen echter ook openlijk flirten met de Amerikaanse ChampCar Series. De auto's, basic als ze zijn, spreken hem zeer aan, maar Verstappen wil de oceaan enkel oversteken als hem een serieus contract wordt geboden voor een heel jaar. Het team van HVM biedt hem na een geslaagde test een contract aan voor één race, maar Verstappen bedankt. Geluiden over een overstap naar Amerika blijven klinken tot in 2007, maar het komt er nooit van. Er wordt uiteindelijk een dikke streep gezet onder een IndyCar-avontuur.

Dan blijft het lang stil rond Jos Verstappen. Even is er sprake van een sensationele test voor Spyker F1 in 2007, vier jaar na zijn F1-afscheid, maar zover komt het niet. De trouwe fans moeten nog eens een jaar wachten om Verstappen weer in competitie te zien, maar het wachten wordt rijkelijk beloond. Zakenman en autosportfanaat Peter van Merksteijn wil Verstappen achter het stuur hebben van zijn Porsche RS Spyder, om in de LMP2-klasse een gooi te doen naar succes in de 24 uur van Le Mans en in de European Le Mans Series. Zo gezegd, zo gedaan. Met de fraaie bolide worden vier van de vijf races in het endurance-kampioenschap gewonnen een ook de beroemdste langeafstandrace ter wereld wordt gewonnen met teamgenoten Jeroen Bleekemolen en Peter van Merksteijn zelf. Le Mans smaakt naar meer en in 2009 keert Jos Verstappen terug en wel in de LMP1. Aston Martin heeft hem gestrikt en de Nederlander toont zich direct snel tijdens een eerste test op Monza, al gaat hij er ook hard vanaf met de in de iconische Gulf-oranje-blauwe livery gespoten bolide. Dat een mooie bolide niet per se ook snel is, bewijst de dertiende plaats overall op Le Mans. Audi en Peugeot zijn qua pure snelheid meerdere maatjes te groot.

Verstappen verlegt de focus naar zoon Max

Le Mans was het laatste noemenswaardige optreden van Jos Verstappen. In 2012 doet hij nog wel mee aan de City Challenge Baku, een one-off GT-race waarin hij een BMW Z4 deelt met niemand minder Jacques Villeneuve. In datzelfde jaar wordt tevens gesproken over een deelname aan de vermaarde Dakar Rally. De Limburger zou achter het stuur van een truck kruipen, maar het nodige papierwerk, waaronder een vrachtwagenrijbewijs, komt niet rond. Verstappen zelf zal er echter niet eens heel erg rouwig om zijn geweest, aangezien hij dan allang een andere passie heeft gevonden. Zoon Max Verstappen is een veelbelovend autosporttalent en Jos Verstappen zet werkelijk alles opzij om hem naar de top te helpen, zoals we weten met succes. Tijdens de 24 uur van Le Mans van 2008 was Verstappen sr. zelfs meer bezig met de prestaties van Max, dan met de uitgekiende kans op de zege op het Circuit de la Sarthe, zo vertelde Jeroen Bleekemolen onlangs in gesprek met RTL GP . Ooit gold Jos Verstappen als Nederlands meest veelbelovende coureur, maar dat stokje is overgenomen door de volgende generatie Verstappen. Het is mogelijk de allergrootste overwinning van Jos.

Viaplay
x
Hulkenberg 'Op weg naar nieuw F1-team'