Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Sergio Perez

Staat de toekomst van Perez op het spel? "Verschil hoort niet zo groot te zijn"

Sergio Perez beging een flinke blunder tijdens de kwalificatie voor de Grand Prix van Groot-Brittannië en betaalde daar tijdens de race de prijs voor. De toekomst van de Red Bull Racing-coureur wordt nu van alle kanten in twijfel getrokken, maar hoe denken Tom Coronel en Rudy van Buren daarover?

Perez race Silverstone
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

De prestaties van Sergio Perez gaan de laatste weken steeds sneller bergafwaarts en dat zorgde er snel voor dat er de nodige vraagtekens gezet worden bij zijn toekomst bij Red Bull. Recent kwamen er allerlei verhalen aan het licht over eventuele clausules in zijn contract, welke hij enkele weken geleden pas getekend heeft, waardoor het voor Red Bull een mogelijkheid zou worden om de Mexicaan eerder de deur te wijzen dan de overeenkomst dat voorschrijft. 

Maar hoe groot is de kans dat Perez het seizoen af zal maken bij de Oostenrijkse renstal? Rudy van Buren en Tom Coronel kwamen in de nieuwste aflevering van de RacingNews365-podcast toch tot de conclusie dat dat nog wel eens een lastig vraagstuk kan worden. "Als hij zo blijft presteren weet ik honderd procent zeker dat hij eruit vliegt," benadrukt Coronel. "Zo heeft Red Bull het in het verleden ook aangepakt. Ik was eigenlijk al verbaasd dat hij er nog steeds zit, maar daar heb ik het al vaker over gehad." 

Volgens Coronel loopt de situatie echt de spuigaten uit op dit moment. "Red Bull is een topteam en het verschil tussen Verstappen en Perez hoort gewoon niet zo groot te zijn. We hebben meerdere mensen al zien verdwijnen, zowel bij Red Bull als bij RB. Dus als Helmut Marko daadwerkelijk altijd zijn eigen zin door wil drammen, zal er heel snel iemand anders in die auto zitten."

Van Buren is dan ook bang dat de huidige vorm van Perez risico's met zich mee zal brengen. "Dat verhaal van die clausules kwam recent natuurlijk naar buiten. Even een slag om de arm: is het waar? Als we er vanuit gaan dat het inderdaad waar is, ziet het er niet goed uit voor hem. Want de prestaties zijn er eigenlijk al meerdere wedstrijden niet en we kennen Red Bull, zoals Tom ook al zei. Op een gegeven moment worden daar conclusies getrokken en wordt er actie ondernomen. Dus ik denk dat het wel een spannende periode voor hem is."

Plussen en minnen

Over clausules gesproken: Perez heeft er ook een paar in zijn contract staan en dat is een heel belangrijke factor in de discussie omtrent zijn toekomst. RacingNews365 bracht recent naar buiten dat hij niet meer dan 100 punten achter Verstappen mag staan in het kampioenschap en dat hij niet verder dan vijf plaatsen terug mag vallen ten opzichte van de Nederlander. Toch heeft Verstappen een voorsprong van 137 punten te pakken en werd Perez recent terugverwezen naar de zesde plek, terwijl Verstappen nog altijd de leiding heeft in het kampioenschap. 

Dat de optie tot vertrek waarschijnlijker lijkt te zijn dan voorheen roept echter ook vragen op, want moet Verstappen dit wel willen? Coronel twijfelt daar niet aan. "Dat weet ik zo net nog niet. Het is goed om een teamgenoot te hebben die de rust terugbrengt binnen het team, waardoor Max op zichzelf kan focussen. Als er twee vechten om één been, gaat de derde ermee heen. Dat weten we onderhand, want we hebben het Senna- en Prost-verhaal gezien, evenals de chaos tussen Hamilton en Rosberg."

"Je moet plussen en minnen bij elkaar optellen, maar in dit geval brengt Perez juist rust naar het team. Als je een Carlos Sainz op die plek zou zetten, wil hij zich direct bewijzen ten opzichte van Verstappen. Dan heb je toch de focus ineens weer op andere zaken liggen, dus ik begrijp die keuze wel."

Van Buren heeft vooral gemengde gevoelens over de situatie, maar kan beide kanten wel begrijpen. "Rust in het team is heel belangrijk, maar prestaties onderaan de streep ook. Met alle teams die nu dichterbij komen, zoals McLaren, Ferrari en Mercedes, wordt de strijd om de constructeurstitel ook lastiger. Vorig jaar konden ze alleen op Max leunen, dus vanuit dat perspectief hebben ze nu wel iemand nodig die meer punten scoort. Maar aan de andere kant is een teamgenoot waar je je geen zorgen om hoeft te maken en die niet in de weg zit wel lekker."

Volgens Coronel komt er nog een belangrijk nadeel kijken bij grote verschillen tussen teamgenoten. "Je ziet dit ook bij Aston Martin, waar je één ervaren rijder hebt en eentje die er eigenlijk weinig van bakt. Dan ga je op een gegeven moment wel in achter lopen wat ontwikkeling betreft, evenals in het zoeken naar setups en over het algemeen gewoon de support in het veranderen van de auto."

"Dat heeft Verstappen nu juist wel nodig in de situatie waar Red Bull op dit moment in zit, dus je kan twee kanten op denken. Hij staat nu nog dik op een in het kampioenschap, maar ze moeten wel aan volgend jaar gaan denken en dan hebben ze wel iemand nodig."

Ook interessant:

Moet Verstappen Perez nog wel als Red Bull-teamgenoot willen?

In een weekend dat weer uiterst moeizaam verliep voor Red Bull, was het toch weer Max Verstappen die de kastanjes uit het vuur haalde voor de brigade uit Milton Keynes. En Sergio Perez? Tsja...

Bekijk je de podcast liever op YouTube? Klik dan hier.

Alle actie live bijwonen op Spa-Francorchamps én deelnemen aan een karting experience in het hart van het circuit?

WORD LID & WIN!

Praat mee!

Viaplay
x
Max Marko neemt voorschot op F1-afscheid Verstappen