Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Steiner genoot van strijd Verstappen-Hamilton: "Die arme Wolff had bijna een hartaanval!"

De Formule 1 Grand Prix van Abu Dhabi was voor de fans van Lewis Hamilton en Max Verstappen natuurlijk een gigantisch spannende race, maar ook aan de pitmuur van een aantal andere teams keek men met open mond naar de finale dat jaar. Teambaas Guenther Steiner blikt in zijn nieuwe boek terug op de race.

Ook in 2023 wordt er door menig Formule 1-prominent nog teruggeblikt op de Grand Prix van Abu Dhabi in 2021. Zo deelt Haas-teambaas Guenther Steiner in zijn nog te verschijnen boek Surviving to Drive zijn kijk op de gebeurtenissen in die bewuste race, waarin Max Verstappen zijn eerste titel veroverde door de race te winnen van Lewis Hamilton. Hoe vaak Steiner wel niet gevraagd wordt naar de bewuste race op 12 december 2021? "Als ik een dollar had gekregen van iedereen die mij heeft gevraagd naar mijn mening over Max en Lewis in Abu Dhabi, dan had ik Adrian Newey naar Haas kunnen halen! Niet dat ik dat zou doen, hij is me iets te spannend." "Na de race was ik een aantal dagen op bezoek bij mijn moeder en iedereen in het dorp wilde weten wat ik ervan vond. 'Waarom vraag je het aan mij?', antwoordde ik. Ik was veel te druk met een Russische coureur die de finish niet haalde en een Duitse coureur die veertiende werd", zegt hij, doelend op de toenmalige Haas-coureurs Nikita Mazepin en Mick Schumacher.

Wat Steiner vond van de controversiële race

"Voor mij was het heel erg verwarrend", zo blikt hij terug op de laatste race van 2021. "Ik weet nog dat ik aan de pitmuur zat en naar de instructies van de wedstrijdleider luisterde en dacht: what the hell gebeurt hier nou weer?" "Op dat moment begreep ik er weinig van, maar ik had ook niet alle feiten." Hoewel de situatie bij de herstart voor de laatste raceronde zeer verwarrend was voor de Haas-teambaas, genoot hij wel van de finale: "Het was zeer vermakelijk, dat zeker!" Steiner voelde mee met de pijnlijke uitkomst voor Hamilton en Mercedes-teambaas Toto Wolff, die in de laatste raceronde vol emotie was te horen over de boordradio. "Die arme Toto had bijna een foking hartaanval! Maar uiteindelijk hebben beide teams wel een wereldkampioenschap gewonnen." "Red Bull won de coureurstitel en Mercedes de constructeurs. Ik zou tevreden zijn met een van beide titels. Mercedes heeft niet meer geprotesteerd, dus dit is nu achter ons gelaten", zo sluit hij af.

Viaplay
x
Max Palmer: "Verstappen kon kampioenschap beslissen, maar zette zichzelf buitenspel"