Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Oliver Bearman

Steiner zou het wel aandurven met Bearman: "Goede kans dat hij een stoeltje krijgt"

Oliver Bearman heeft met zijn F1-debuut in Saoedi-Arabië indruk gemaakt in de F1-wereld. Guenther Steiner kent de Brit en hij was niet verrast door zijn sterke optreden.

Bearman
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

Ga er maar aan staan. Na slechts een vrije training de kwalificatie van je eerste Grand Prix rijden en in de race zelfs naar P7 te rijden. Het Formule 1-debuut van Oliver Bearman bij de GP van Saoedi-Arabië las als een jongensboek. Door absentie van Carlos Sainz maakte de 18-jarige Bearman sneller dan verwacht zijn debuut in de Formule 1 bij Ferrari. Hij maakte indruk op velen. Guenther Steiner zegt niet verrast te zijn door het sterke debuut van Bearman.

"Hij heeft het goed gedaan en het is duidelijk dat teams naar hem zullen kijken. Toen hij vorig jaar voor ons een vrije training reed, was ik nooit bang dat hij iets zou doen wat je niet zou verwachten. Hij had altijd alles onder controle. Dat deed hij ook in Saoedi-Arabië. Was ik verrast door wat hij deed in Djedda? Nee. Ik had er vertrouwen in dat hij dat kon", zegt Steiner in zijn column voor Formula1.com. Een column die hij oppakte nadat hij afgelopen winter stopte als teambaas bij Haas.

"Ik denk dat hij een goede toekomst heeft in de sport. Hij moet gewoon rustig blijven en ik twijfel er niet aan dat hij dat zal doen. Vorig jaar belde Fred Vasseur van Ferrari me op en vroeg of we Oliver - die deel uitmaakt van de Ferrari Driver Academy - in een paar VT1's konden laten rijden. Een verplichting van elk team om een jonge coureur in tenminste twee trainingen te laten rijden - Fred dacht dat hij het goed zou kunnen doen. We hebben ja gezegd. Er was geen grote discussie."

"Het zou moeilijk voor me zijn om met Fred te discussiëren over jonge coureurs, want hij heeft veel met ze samengewerkt. Hij had zijn huiswerk goed gedaan voordat hij naar ons toekwam en vroeg om Oliver in onze auto te zetten."

Zitje in F1

Steiner zou dan ook niet twijfelen om Bearman in 2025 een plek in de Formule 1 te geven. "Op basis van zijn prestaties in Djedda en na wat ik van hem heb gezien bij Haas, zou ik hem in een racestoel zetten. Het hangt natuurlijk af van de omstandigheden en welke plaatsen er beschikbaar zijn, maar hij zou een kandidaat zijn. Het is natuurlijk niet 100 procent zeker dat hij zal slagen. Het blijft een risico. Maar de manier waarop hij zich gedroeg tijdens de kwalificatie en de race, na slechts één uur training, suggereert dat het risico veel kleiner is."

Steiner denkt dat veel teambazen de race van Bearman met veel enthousiasme hebben bekeken. "Voor toekomstige werkgevers zal die race veel twijfels hebben weggenomen over wat hij kan. Hij zit op een goede plek, want aan het eind van dit jaar lopen er veel contracten van coureurs af. Hij kan zichzelf in een goede positie manoeuvreren. Hij kan niet overal heengaan waar hij wil, maar ik denk dat er meer dan een goede kans voor hem is."

"Hij heeft een contract bij Ferrari, ik weet niet voor hoe lang. Als je interesse in hem zou hebben, zou je met Ferrari gaan praten en kijken wat ze willen doen en of er iets bereikt kan worden. Je moet natuurlijk kijken wat er in je team gebeurt met de coureurs. Wil je hem of ben je tevreden met wat je hebt? Ik denk dat veel teams nu proactief naar hem zullen kijken na zijn prestaties in Saoedi-Arabië. Als ik het potentieel zie, zullen anderen dat ook zien, dus ik denk dat er een goede kans is dat hij volgend jaar een stoeltje krijgt."

Praat mee!

Viaplay
x
Verstappen Marko houdt rekening met vervelende 'verrassing' voor Max in China