Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Steun voor De Vries: "Toen liet Nyck zien dat hij thuishoort in de F1"

Vandaag kwam het nieuws naar buiten dat Nyck de Vries per direct zijn AlphaTauri-zitje kwijt raakt aan Daniel Ricciardo. Tom Coronel reageert in gesprek met RacingNews365 op het nieuws.

Na een reeks van tien tegenvallende Grand Prix-weekenden komt er een einde aan het huwelijk van AlphaTauri en Nyck de Vries. Daniel Ricciardo vervangt de Nederlander per direct bij de Italiaanse renstal. RacingNews365 stapt per telefoon het gespreksbootje in met Tom Coronel om zijn mening aan te horen over het vertrek van de 28-jarige coureur. Coronel vindt het jammer dat het zo snel gedaan is voor zijn landgenoot, maar staat er niet van te kijken. "Waar rook is, is vuur hé. Ik heb altijd gezegd, na vijf races moet het gebeuren. Althans, dat zou voor mij een beetje de limiet zijn. En dat is niet gelukt. Je ziet dat je in de Formule 1 wat meer tijd nodig hebt om te laten zien wat je waard bent." De auto-coureur vervolgt zijn verhaal: "Het is in de Formule 1 gewoon net even iets anders dan in alle raceklasses die eronder zitten. Als je direct doorstoot van de Formule 2 naar de Formule 1 maak je nog een beetje kans. Je moet natuurlijk een hoop testdagen pakken en veel kilometers maken voordat je echt snel bent. Mijn gevoel zegt toch dat Nyck er iets te lang uit is geweest én dat hij niet lang genoeg de kans heeft gekregen om zich te bewijzen."

Ervaring

Coronel benadrukt nogmaals dat ervaring de sleutel tot succes is binnen de Formule 1. "Je hebt minstens één seizoen nodig om te kunnen scoren. We zagen het bij Albon en we zagen het bij Gasly. We hebben het bij meerdere coureurs gezien. Ook Yuki kreeg meer dan één seizoen de tijd om zich te bewijzen." "Helaas, helaas", gaat Coronel verder. "Maar bekijk het even anders. In Monza (vorig jaar) wist hij nog helemaal niets. Hij heeft toen zijn ballen uit zijn broek gereden en laten zien dat hij thuishoort in de Formule 1. En dat blijft zo wat mij betreft." Volgens Coronel is de slecht presterende AlphaTauri-bolide ook debet aan de tegenvallende resultaten van de coureur uit Sneek. "Met een gebakkie van een auto wordt het ook gewoon niet veel. Als hij een betere auto had gehad, dan had hij zeker beter kunnen scoren. Daarnaast kom je niet zo maar in de buurt bij iemand die al drie jaar ervaring heeft", waarmee Coronel doelt op Yuki Tsunoda, die bezig is aan zijn derde seizoen bij AlphaTauri.

Vòòrdat De Vries bij AlpaTauri tekende, testte hij voor Alpine. Daarnaast reed hij in 2022 één race voor Williams. Op de vraag of De Vries beter bij een andere werkgever had kunnen tekenen, antwoordt Coronel: "Ik denk dat AlphaTauri de beste match was. Als je daar tekent, hoop je natuurlijk door te kunnen groeien binnen het complete Red Bull-programma. Ik had deze beslissing ook genomen." Coronel is van mening dat de Red Bull-top al na de Grand Prix van Miami begon te twijfelen over de toekomst van De Vries bij AlphaTauri. "Niet alleen zij (de Red Bull-leiding, red.), maar iedereen overigens. Vanaf dat moment kreeg hij nog vijf weekenden, maar dat is gewoon écht te weinig. En dan kun je zeggen; hij is niet goed genoeg, maar dat is complete bullshit. Pak zijn cv er maar even bij. Negentig procent van de Formule 1-coureurs kan daar niet eens aan tippen. Maar ja, hij heeft gewoon de tijd niet gehad."

Hoewel het nieuws nog hartstikke vers is, durft Coronel al met een schuin oog naar de toekomst van de Nederlander te kijken. Hij denkt dat De Vries nog wel even actief blijft binnen de wereld der Formule 1. "Nyck is de ideale testcoureur. Hij is niet voor niets zo lang bij Mercedes blijven hangen. Hij geeft goede feedback en is gewoon een goede coureur. Maar die laatste tweede tiende die je nodig hebt tijdens een Grand Prix-weekend, die vind je alleen als je genoeg kilometers maakt. En die kans heeft Nyck niet gehad." Coronel sluit af: "Weet je, hij is toch professioneel Formule 1-coureur geweest. Er zijn er maar heel weinig die dat kunnen zeggen."

Viaplay
x
Vertrekt Renault? 'Alpine en Briatore neigen steeds meer naar Mercedes-deal'