Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Stéphane Kox: ‘W Series is een unieke kans, geen doel op zich’

De selectiedagen van de W Series, de nieuwe formuleraceklasse voor vrouwen, vinden aankomend weekend plaats. Racingnews365 blikt daarop vooruit met Stéphane Kox, die het tegen ruim vijftig andere dames opneemt om één van de achttien racezitjes voor 2019 te bemachtigen.

Vrouwelijke coureurs hebben massaal gereageerd op de oproep om deel te nemen aan de W Series. Tussen de vijftig en zestig mogen zich komend weekend op de Oostenrijkse Wachauring bewijzen om een plekje op de startgrid voor dit seizoen te veroveren. Vier van de dames komen uit Nederland: Beitske Visser, Shirley van der Lof, Milou Mets en Stéphane Kox. “We zijn vier dagen in Oostenrijk. Tijdens de tests gaat de jury vooral kijken naar de verschillen tussen alle deelneemsters. Het fijne weten we er nog niet van, maar de nadruk ligt natuurlijk op rijden. Daarnaast is er onder meer een fysieke test”, aldus Stéphane tegenover Racingnews365 .

De 25-jarige Brabantse en haar concurrenten worden beoordeeld door oud-F1-coureurs en W Series-kopstukken Alexander Wurz en David Coulthard, evenals zevenvoudig Indy 500-deelneemster Lyn St. James. Stéphane: “Ik realiseer me dat dit is waar het nu om draait. Hier worden heel belangrijke beslissingen gemaakt, dus verwacht dat het voor iedereen spannend zal zijn. Maar ik heb er ook veel zin in! Ik denk dat het gewoon heel leuke dagen worden. Zo wil ik het ook benaderen, om ervan te genieten. Voor je het weet is het weer voorbij. Ik wil zo graag op dat startveld staan.” W Series op Assen Het unieke aan de W Series is dat alle geselecteerde deelnemers niet hoeven te betalen om dit seizoen te racen – in het voorprogramma van alle DTM-races in 2019, waaronder die op het TT Circuit Assen midden juli. Dat maakt dit tot zo’n unieke klasse, aldus Stéphane: “Je wordt hier puur op talent geselecteerd en hoeft je niet druk te maken over sponsoring. Voor mij is dit momenteel de enige kans om op dit niveau zo te kunnen racen.” Op de formuleraceklasse voor vrouwen zijn zowel veel positieve als negatieve reacties gekomen vanuit de racewereld. “Elke publiciteit is publiciteit, al had ik vooraf niet zoveel reuring verwacht”, zegt Stéphane. “Dit draait niet om MeToo of man-vrouwverschillen. Deze klasse is een middel om een doel te bereiken, geen eindstation. Ik zie dit als dé kans om zo mogelijk hoog te komen in de autosport.”

Ik snap wel dat er ook vrouwelijke coureurs tegenstander zijn van deze klasse

Opvallend genoeg zijn er ook vrouwelijke coureurs tegen de W Series, zoals IndyCar-rijdster Pippa Mann, die liever had gezien dat het geld aan de opleiding van slechts enkele goede dames was besteed. Stéphane: “Ik snap wel dat er ook vrouwelijke coureurs tegenstander zijn, zeker als ze al in een hogere klasse rijden. Met alle respect: als je daarvoor al het budget hebt, is het gemakkelijk om deze klasse af te kraken. Je krijgt immers achttien potentiële concurrenten.” Ook als ze niet geselecteerd zou worden voor de W Series, blijft Stéphane zich richten op haar autosportcarrière: “Onlangs heb ik twee races in Asian Le Mans Series gereden en wil me wellicht verder richten op rijden in de LMP3 of de GT3. Maar nu geef ik de prioriteit aan de W Series.” Interview door Joe van Burik

Viaplay
x
Live Reacties na dominante pole Verstappen