Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
24 uur Le Mans

Team Van der Zande grijpt nipt naast poleposition voor 24 uur van Le Mans

Renger van der Zande gaat vanaf de tweede plaats aan de 24 uur van Le Mans beginnen. Teamgenoot Sebastien Bourdais werkte een goede Hyperpole af, maar werd op het laatste moment afgetroefd door Kévin Estre (Porsche).

Bourdais/Vd Zande/Dixon
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

Na een spannende kwalificatiesessie op woensdag was het donderdagavond tijd voor de Hyperpole in Le Mans. De acht snelste auto's, verdeeld onder vijf merken (Ferrari, Porsche, Cadillac, Alpine en BMW), mochten in een sessie van een halfuur uit gaan maken wie de snelste zou zijn en vanaf een ideale positie aan de iconische 24-uurs race gaat beginnen. Wel werd de start, gepland om 20:00 uur, uitgesteld. In een supportklasse ging het flink mis, met een hevig beschadigde vangrail tot gevolg.

Om 20:30 uur barstte het feestje dan echt los en ging iedereen de baan op. In de eerste run was het Alessandro Pier Guidi die sterk startte en in zijn #51 Ferrari de snelste tijd noteerde. Heel wat coureurs moesten echter nog alles eruit persen, want bijvoorbeeld Sebastien Bourdais, teamgenoot van Renger van der Zande bij Cadillac, was maar liefst drie seconden langzamer.

Het ging dan ook al snel een stuk rapper. Bourdais troefde halverwege de sessie de beide Ferrari's af en dook een halve seconde onder de tijd van Pier Guidi. De Fransman kreeg het in zijn derde poging zelfs voor elkaar om nóg vier tienden sneller te gaan en als eerste coureur een tijd in de 3:24 neer te zetten. Niet veel later volgde er een eerste rode vlag door een crash van Dries Vanthoor (#15 BMW). De Belg ging iets te enthousiast een bocht in en raakte de muur.

De overige coureurs hadden nog zeven minuten over om Bourdais van de eerste plaats te stoten en op het allerlaatste moment gebeurde dat nog. Kévin Estre dook in zijn #6 Porsche een tiende onder de tijd van Bourdais en pakte poleposition. Alex Lynn (Cadillac) reed naar P2, maar had nog een gridstraf van vijf plaatsen. Van der Zande, Bourdais en Scott Dixon beginnen dus vanaf de tweede plaats aan de 24 uur van Le Mans.

Alle actie live bijwonen op Spa-Francorchamps én deelnemen aan een karting experience in het hart van het circuit?

WORD LID & WIN!

In dit artikel

Praat mee!

Viaplay
x
Marko Red Bull-adviseur verklaart stuklopen iconisch partnership