Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Aston Martin

Teleurstelling bij Aston Martin vanwege onvermijdelijke groeipijn

Er zijn nog twee races te rijden dit seizoen, maar toch kijkt Tom McCullough, performance director bij Aston Martin, al stiekem terug en vooruit. Welke conclusies trekt hij?

Alonso Brazil
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

Zeker in het begin van het seizoen was Aston Martin dé verrassing van de Formule 1. Vooral de herboren Fernando Alonso reeg de podiumplekken aaneen en was na het Red Bull-duo Max Verstappen/Sergio Perez de snelste van het veld. Net voor de zomerstop gingen de resultaten bergafwaarts en deze werden de afgelopen maanden niet veel beter. Daarmee leek het seizoen van Aston Martin als een nachtkaars uit te gaan. Maar in Brazilië was daar ineens weer een podiumplek voor Alonso (P3) en ook Lance Stroll liet zich weer eens van voren zien.

Tom McCullough, performance director bij Aston Martin, is blij met de stappen die zijn gezet, maar ziet ook ruimte voor verbetering. "We zijn natuurlijk een beetje teleurgesteld over de vorm aan het einde van het jaar, maar als je een stap terugzet en kijkt naar waar we vorig jaar stonden, waar we het jaar toen begonnen. Als team groeien we, we groeien echt snel, dat is nooit pijnloos. Het duurt altijd even om met nieuwe mensen te werken."

"We zijn dit jaar ook bezig, ik denk net na de Grand Prix van Spanje, met de verhuizing naar gebouw één van drie van onze nieuwe fabriek. Aan het begin van het jaar, toen we er introkken, was het een werkplaats. We trokken er alleen boven in, beneden werd het nog afgemaakt. Gebouw één is nu helemaal af. Gebouw drie, de nieuwe windtunnel, vordert erg goed en ze zijn nu ook begonnen aan gebouw twee. We zitten dus in een enorme groeifase en we nemen het op tegen een aantal topteams. Alle negen teams waar we het tegen opnemen zijn topteams", zegt McCullough tegen onder meer RacingNews365.

"We proberen het op te nemen tegen de teams vooraan. Dat deden we aan het begin van het jaar. Hebben we ons in de loop van het jaar net zo goed ontwikkeld als zij? Nee. Zijn we daar een beetje teleurgesteld over? Ja. Maar ik denk dat het leerproces en de manier waarop het team groeit, heel positief is voor de toekomst."

Omstandigheden waren slecht

Wat kan McCullough zeggen over het leerproces van Aston Martin dit jaar? "We gaan terug naar de eerste test in Bahrein, natuurlijk toen Lance zijn blessure had en Felipe (reserverijder Drugovich, red.) voor ons reed. De ochtend van de derde dag, geloof ik, deden we een racesimulatie. We probeerden hem wat ervaring te geven, voor het geval hij moest racen. De omstandigheden op het circuit waren vrij slecht. Hij ging naar buiten en dat was de eerste keer dat we dachten: 'deze auto is best goed'", zegt McCullough,

"Felipe is natuurlijk ook behoorlijk goed, maar ik denk dat Russell op hetzelfde moment een racesimulatie deed en dat we in principe hetzelfde waren, zo niet sneller, met Felipe aan het stuur. Toen deed Fernando een racesimulatie. We hadden er alle vertrouwen in dat we in de winter, met behulp van onze ontwikkelingstools, een echt goede auto hadden samengesteld. We zijn duidelijk sterk begonnen. We hebben een paar richtingen gekozen die je achteraf gezien niet zou doen, maar dat is techniek. Ik denk dat leren de sleutel is geweest. We weten goed waar we naartoe moeten en een hele groep mensen die nog niet eerder hebben samengewerkt, werken samen, leren elkaar kennen en respecteren elkaar. Er heerst een geweldige sfeer binnen het technische team. We willen het allemaal beter doen, maar we werken allemaal goed samen. Ik denk dat dat ons vooruit zal helpen."

Ook interessant:

In chaos zie je hoe goed Max Verstappen écht is

Hij was misschien wel de enige constante coureur, die met twee overwinningen naar huis ging. Juist als de chaos op z'n grootst is, weet je van één iemand dat hij sowieso het hoofd cool houdt: Max Verstappen.

Verstappen is dit weekend de grote favoriet voor de winst in Italië! Als hij de race wint betaalt Unibet maar liefst 30 keer jouw inzet uit!

Voorwaarden van toepassing, alleen geldig voor nieuwe spelers van 24 jaar en ouder. Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+

Win 30 keer jouw inzet!

Praat mee!

Viaplay
x
Verstappen Marko schrikt van vorm Red Bull: "Als Verstappen dat niet lukt, is er iets goed mis"