Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Ten Brinke na problemen in Dakar: "Gewoon heel erg balen"

Een vervelender moment kon haast niet: tijdens het eerste gedeelte van de marathonetappe in Dakar 2019 kwam Bernhard ten Brinke in de problemen. De Nederlandse Toyota-rijder stond tijdens de vierde etappe, die de rijders van Arequipa naar Tacna leidde, bijna tweeënhalf uur stil.

De reden: een gebroken draagarm. Toyota-teammaat Giniel de Villiers offerde zijn eigen kansen op om Ten Brinke ten hulp te schieten. De Zuid-Afrikaan en zijn Duitse navigator Dirk von Zitzewitz deden alles wat in hun mogelijkheden lag om Ten Brinke weer op pad te krijgen. Uiteindelijk werd de Nederlander 42ste, op twee uur en 56 minuten van dagwinnaar Nasser Al-Attiyah.

De kans op een topklassering is daarmee zo goed als door het putje gegaan. "Dit is gewoon domme pech", reageerde Ten Brinke nadat hij uit zijn wagen kon stappen. "Na een kilometer of achttien reden we lek, door een steen. De band hadden we zo gewisseld, maar mogelijk is bij de impact een draagarm beschadigd geraakt. Ik weet zeker dat we niets hebben geraakt op het moment dat het ding afbrak." Ten Brinke en navigator Xavier Panseri waren urenlang aan het klussen, waar tegenstanders op volle snelheid door konden rijden. "Dit is gewoon heel erg balen", zucht de Nederlander, die mogelijk ook nog een probleem met zijn koppeling heeft. Doordat het een marathonetappe betreft moet Ten Brinke dit probleem eigenhandig oplossen, zonder hulp van zijn groep monteurs. "Ik hoop dat het ons lukt", verwijst de Achterhoeker naar het maken van de koppeling. In het algemeen klassement is Ten Brinke ver teruggevallen: de 41-jarige is te vinden op plaats negentien, op drie uur en 21 minuten van koploper Al-Attiyah. De nummer tien, Harry Hunt, heeft één uur en 44 minuten voorsprong op Ten Brinke. Door de eerdere problematiek bij Erik van Loon is Ten Brinke overigens nog wel (ruim) de best geklasseerde Nederlander.

Viaplay
x
Max Palmer: "Verstappen kon kampioenschap beslissen, maar zette zichzelf buitenspel"